alkoholni mačekAlkohol je, hoteli ali ne, del naše kulture in le zanemarljiv odstotek ljudi se mu uspe izogibati celo življenje.

Ko enkrat poprimemo za vrček ali kozarec, nas hitro zanese in nekaj ur kasneje pride kazen - zloglasni maček. Suha usta, obložen jezik, povišan srčni utrip, nemirnost, razdražljivost, preobčutljivost na svetlobo in zvok, utrujenost, težave z zbranostjo ...

Prištejmo še slabost, splošno slabo razpoloženje in pri sebi smo si že prisegli, da nikoli, ampak res nikoli več, ne bomo pili alkoholnih napitkov.

Toda kaj z mačkom? Je alkoholnega mačka mogoče pregnati? Morda vsaj omiliti? Koliko resnice je v ljudskih mitih o alkoholnem mačku?

Proti mačku pomaga spanec

Popivanju sledi spanec. Čeprav alkohol deluje pomirjevalno, je spanec slabe kakovosti in običajno krajši, kot bi moral biti, posebej če nas prebudi kak zunanji dejavnik (svetloba, hrup). Kdor ima možnost mačka prespati, naj to vsekakor stori, saj simptomi minejo v osmih do 24 urah.


alkoholni mačekPo svetu nekoč in danes

Poljaki mačka preganjajo s kumaricami, vloženimi v kis.

Na Irskem verjamejo, da mačka zagotovo prežene, kdor se zakoplje do vratu v vlažen pesek ob reki.

Stari Grki so mačka zdravili s pečenimi ovčjimi pljuči, Rimljani z ocvrtimi kanarčki, Asirci s čajem z mletimi lastovičjimi kljuni.

Mehičani v boju z mačkom stavijo na začinjene jedi, ki vsebujejo salso in mastne poslastice, kot so vampi.


alkoholni mačekMed spanjem bo telo razgradilo strupe, ki so nastali med pitjem alkoholnih napitkov, ki ga običajno spremljajo druge pregrehe (kajenje, nezdrava hrana, pomanjkanje spanca) in si nabralo moči za nove delovne izzive.

Moramo za boj z mačkom vzeti dopust? Se zlagati, da smo zboleli (zastrupitev z alkoholom je sicer tudi bolezen, zato takšna razlaga niti ni laž)? Odločitev je naša, kot je bila verjetno tudi pri popivanju.

Alkoholni maček se boji vode

Obnova elektrolitskega ravnotežja je vsekakor ključ do zmage v boju z mačkom.

Alkohol je iz nas odpeljal vodo, z njo pa vitamine in minerale, potrebne za nemoteno delovanje organizma. Zato velja piti vodo pred popivanjem, med popivanjem in po popivanju, tako pred spanjem, kot po vsakem vstajanju. Vodo obogatimo z vitamini C in B12, tudi kalcij, kalij in magnezij ne bodo škodili.

Če nam sama voda ne diši, lahko posežemo po izotoničnih napitkih za športnike, pomagajo še zeliščni čaji, juhice in mleko. Zaradi antioksidativnih in drugih zdravilnih učinkov ne pozabimo niti na paradižnikov sok in kako žličko jabolčnega kisa.

alkoholni mačekHrana pomirja mačka

Po pijančevanju imamo v krvi znižano raven sladkorja, za pomanjkanjem glukoze trpijo celo možgani, zato hrano gotovo potrebujemo.

Nekateri prisegajo na lahko hrano z lahko prebavljivimi ogljikovimi hidrati (sadje, kaše), drugi na krepke domače jedi z veliko maščobe (jajca, klobase). Ogljikovi hidrati so za ponovno voljo do življenja nujni, maščobe pa lahko pomagajo telesu odstraniti del strupov, ne da bi jih moralo razgraditi.

Ključno pri odločitvi mora biti preprosto pravilo: jejmo tisto, kar bomo v sebi tudi zadržali. Jejmo počasi. Če smo jetra in ledvice preobremenili z alkoholom, jih nikar ne izzivajmo še s pretirano količino maščob.

Pregnati mačka!

Fizična aktivnost lahko pomaga pregnati mačka, saj z znojenjem izločamo strupe. Če nam ni do obiska telovadnice, k boljšemu počutju gotovo pomaga spolni odnos. Še eno preizkušeno zdravilo je kajenje marihuane, a ga zaradi drugih negativnih posledic prijazno odsvetujemo.

Ljubitelji kemije prisegajo na tablete proti bolečinam, vendar moramo pri tem zelo paziti, saj lahko nekatere v kombinaciji z nerazgrajenim alkoholom povzročijo celo odpoved jeter! Če na primer opazimo kri v urinu, takoj obiščimo zdravnika!

 

"Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

 

 

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information