ležišče, postelja, posteljnina, spanecPrespimo tretjino življenja. Kakovostno spanje je gotovo eden bistvenih pogojev za zdravo in aktivno življenje.

V razvitem svetu ima vse več ljudi težave s spanjem. Možnosti za krepčilen spanec si bistveno izboljšamo z upoštevanjem peščice preprostih nasvetov.

1. Poskusimo vzpostaviti čim enakomernejši življenjski ritem. To pomeni, da bodimo v postelji vsak dan ob približno isti uri in tako tudi vstajajmo.

2. Pred spanjem se poskusimo sprostiti. V posteljo torej ne odhajamo jezni in v spalnici ne glejmo televizije. Raje sezimo po kaki ne preveč razburljivi knjigi.

kava, poživilo, spanec

3. Izogibajmo se poživilom kot so tobak, alkohol, kava in pravi čaj. Vsako med naštetimi sicer lahko kratkoročno naredi vtis, da pomaga zaspati, a na dolgi rok vsi po vrsti povzročajo kronične in težko odpravljive težave s spanjem.

4. Izberimo primerno ležišče. To pomeni, da ne varčujmo pri dolžini (vsaj deset odstotkov več od naše višine) ali širini (vsaj 80 centimetrov na osebo). Dno naj bo zračno, vzmetnica naj bo primerno trda, vendar mora podpirati tudi ledveni predel hrbtenice. Zraven seveda spada primeren vzglavnik.

5. Poskrbimo za mir v spalnici. Možnost popolne zatemnitve in kakovostna zvočna izolacija pomenita polovico uspeha.

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information