koencim q10Koencim Q10 so odkrili pred več kot pol stoletja, a šele v zadnjih letih dobiva zasluženo pozornost.

Čeprav je tržišče prehranskih dopolnil milijardni posel, v katerem zdravje že dolgo ne igra več glavne vloge, spadajo antioksidanti med svetle izjeme.

Koencim Q10 je eden najmočnejših antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom in s tem številnim boleznim, nenazadnje tudi proti staranju. Koencim Q10 pomaga pri številnih boleznih srca in ožilja, se bori proti nekaterim vrstam raka in podaljšuje življenje.

Je koencim Q10 vitamin ali ne?

Skupna značilnost vitaminov je, da jih živi organizmi praviloma ne morejo izdelovati sami, zato jih morajo dobiti s hrano. Čeprav je ubikinon, kot koencim Q10 tudi imenujemo, po kemijski zgradbi podoben vitaminu K, gre dejansko za snov, ki nastaja v naših celicah. Res pa je, da celice s staranjem izgubljajo sposobnost za njegovo sintezo in v iskanju razlogov za to tiči mora tudi razlaga skrivnosti staranja, morda tudi možnost podaljšanja mladosti.

Zanimiv poskus na mladih in starih podganah, ki so jim v prehrano primešali koencim Q10, je pokazal, da se pri mladih njegova vsebnost v možganih ni spremenila, pri starih pa se je kar podvojila. To potrjuje teorijo, da organizmi z leti izgubljajo sposobnost izdelave te tako pomembne spojine. Pri ljudeh se to začne med 20. in 30. letom starosti.

Kaj koencim Q10 sploh počne? Za razlago njegovega delovanja je angleški kemik Peter Dennis Mitchell leta 1978 dobil Nobelovo nagrado. Pokazal je, da je ključen pri nastanku molekul, ki prenašajo energijo na celičnem nivoju. Ker prenaša elektrone, je odličen lovilec prostih radikalov. To pomeni, da celico ščiti pred različnimi napadi in jo pomaga obnavljati.

koencim q10V praksi se to pokaže na primer pri boleznih srca in ožilja. Tkivo srčne mišice, ki ne dobi kisika, hitro propada, razen, če je v tkivu koencim Q10. Z njim zdravijo angino pektoris, posledice srčnih infarktov, izkaže se tudi pri nižanju previsokega krvnega tlaka. Koencim Q10 je diuretik, ki izboljšuje razmerje med natrijevimi in kalijevimi ioni v krvi.

Njegovo vlogo pri prenosu energije s pridom izkoriščajo številni športniki, ki si po telesnih naporih z ustreznimi prehranskimi dodatki hitreje opomorejo in zaužito hrano z boljšimi izkoristki pretvarjajo v enegijo, potrebno za nove napore.

Kje najti koencim Q10?

V telesu koencim Q10 nastaja iz aminokislin v prisotnosti vitanimov C in takoimenovanega B kompleksa ter nekaterih mineralov.

Dokler smo mladi, ga, seveda pod pogojem, da uživamo prehrano z vsemi potrebnimi sestavinami za njegov nastanek, izdelamo sami.

Starejši smo, pomembnejšo vlogo igra vnos koencima Q10, ki ga najdemo v ribah, govedini, perutnini in drobovini, jajcih, žitaricah, različnih oreških, sojinem in koruznem olju. Največjo vsebnost koencima Q10 ima goveje srce.

Njegova vsebnost se hitro zniža, če živilo ni sveže, če je konzervirano ali toplotno obdelano. V telesu ga je kar polovica v celičnih mitohondrijih. Največ ga najdemo v srcu, ledvicah, trebušni slinavki in jetrih.

Je smiselno dodajati koencim Q10?

koencim q10Koencim Q10 v organizem lahko vnesemo s hrano ali ga izdelamo sami. Zmerna telesna vadba dokazano povečuje njegovo vsebnost v telesu. Kljub temu so vse glasnejši zagovorniki ideje, da bi ga morali posebej starejši, bolni in velikim naporom izpostavljeni uživati tudi v obliki prehranskh dopolnil.

Na voljo je v kapsulah, tabletah in olju, zaradi topnosti v maščobah pa je najuporabnejša prav zadnja oblika (tudi nekatere kapsule vsebujejo koencim Q10, ki je že raztopljen v olju). Čeprav večina proizvajalcev priporoča uživanje na prazen želodec, so raziskave pokazale, da je še bolje, že je v trenutku zaužitja v želodcu nekaj maščobe.

Ker s svojim vključevanjem v ključne življenjske procese koencim Q10 neposredno vpliva na imunski sistem, ga priporočajo vsem, ki uživajo antibiotike ali antivirusna zdravila.

Znana je še oblika koencima Q10, ki je topen v vodi, kar omogoča njegovo dodajanje nekaterim dietetskim živilom. Za pošteno oceno koristi takšnega početja bo sicer treba opraviti še nekaj dodatnih raziskav. Proizvajalcev kljub temu to ne moti, da ga ne bi dodajali mleku, mlečnim napitkom, zobnim kremam, losjonom in drugim kozmetičnim pripomočkom.

Stranski učinki, ki spremljajo uživanje koencima Q10, so sicer dokaj redki (rahla slabost, nespečnost, razdržljivost, omotica ...), a vseeno moramo tudi tu, kot pri vseh prehranskih dodatkih, ohraniti pravo mero, se občasno posvetovati z zdravnikom in po možnosti slediti novim raziskavam.

V koencimu Q10 se morda res skriva ključ do večne mladosti, a trdnih dokazov za to vendarle ni. Zavedati se moramo, da kapsule koencima Q10 niso prav poceni. Če se odločimo za nakup, se torej prej oborožimo z znanjem.


Kliničkoencim q10ne raziskave so pokazale:

  • Bolniki s Parkinsonovo boleznijo trpijo zaradi propada celic, zadolženih za izdelavo dopamina, ki prenaša signale. Trenutno uporabljana zdravila bolezni ne upočasnjujejo, namenjena so predvsem lajšanju simptomov. Poskusi na živalih so pokazali, da koencim Q10 upočasnjuje propadanje obolelih delov možganov, zato bi morda lahko pomagal tudi ljudem.
  • V Indiji so bolnikom z zvišanim krvnim tlakom več tednov dajali 120 mg koencima Q10 na dan. V primerjavi s kontrolno skupino so dosegli bistveno znižanje pritiska, opazili pa so tudi pozitiven učinek na bolnike s sladkorno boleznijo (pogosto jo spremlja zvišan krvni tlak).
  • V ZDA že nekaj let poskusno pri bolnikih z možgansko kapjo izvajajo terapije z visokimi odmerki koencima Q10 (več kot 1 gram na dan, kar je približno 20-krat več od trenutno priporočenih dnevnih količin). Tako so dosegli velik napredek pri okrevanju. Več bolnikov, ki so jim napovedovali zgolj še vegetiranje, si je celo popolnoma opomoglo.
  • Ker koencim Q10 pomaga krepiti imunski sistem, je sestavni del številnih terapij obolelih za AIDS-om.
  • Na Danskem so pacientkam z rakom na dojkah poskusno dajali tudi zmes antioksidantov (koencim Q10, selen, vitamini A, C in E). V primerjavi s kontrolno skupino, ki je prejemala le običajna zdravila, so imele bistveno nižjo smrtnost, višji odstotek popolnega ozdravljenja, počasnejše napredovanje bolezni in manjšo porabo sredstev proti bolečinam.

 

 

 

 

 

 

.

 

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information