Beli čaj

Iz goratega predela Fujian na Kitajskem prihaja najbolj cenjen beli čaj na svetu. Medtem ko Kitajci uživajo v njem že vsaj tisoč let, se je na zahodu pojavil šele pred kratkim.

Znanstveniki so namreč odkrili njegove blagodejne učinke na naše telo. Še več. Po najnovejših raziskavah naj bi bil beli čaj celo bolj zdravilen od zelenega čaja.

V čem se beli čaj razlikuje od zelenega?

Beli čaj je najmanj obdelan med vsemi pravimi čaji. Čajne lističe samo oberejo in jih posušijo. Tako delno oksidirajo, vendar ohranijo kar največ zdravilnih učinkovin. Čaj vsebuje tudi manj kofeina kot zeleni čaj, okus pa je sladek, nekoliko saden in predvsem zelo nežen. Zelo ga priporočajo za prvi stik z nearomatiziranimi čaji.

Katere vrste belega čaja poznamo?

Najbolj znana bela čaja sta Yin zhen in Bai mu dan (imenovan tudi Pai mu tan), ki ju proizvajajo v že omenjeni provinci Fujian na Kitajskem.

Zaradi vse večje priljubljenosti belega čaja po svetu ga v manjših količinah proizvajajo tudi v drugih državah (Indiji, Šri Lanka in Kenija), ki sicer veljajo za vodilne proizvajalke črnega čaja. Yin zhen sestavljajo samo vršički, medtem ko je Bai mu dan sestavljen tako iz vršičkov, kot tudi iz lističev.

Yin zhen odraža prefinjen nežen okus in zelo svetla barva. Bai mu dan je močnejšega okusa in temnejše barve. Vršički in lističi so prekriti z značilnimi belimi dlačicami. Več kot jih imajo, boljši je čaj.

Beli čajKako pripravimo beli čaj?

Vodo segrejemo na 80 stopinj Celzija. V majhen čajnik damo približno 3 - 5 gramov belega čaja.

Čajne lističe najprej splaknemo. To pomeni, da jih prelijemo z vodo, jih namakamo nekaj sekund in vodo zlijemo proč.

Nato lističe še enkrat prelijemo z vodo in pustimo od 1 - 10 minut. Čas infuzije je predvsem odvisen od kvalitete čaja in našega okusa.

Dobre bele čaje namakamo kratko, razen če nam prija močnejši okus. Povprečne čaje pa je bolje namakati dlje. Na sliki zgoraj: levo povprečni Bai mu dan, desno vrhunski Bai mu dan z značilnim belim puhom.

Beli čaj pijemo brez dodatkov sladkorja ali medu. Z dodatki spremenimo prvinski okus, poleg tega se spremenijo tudi zdravilne učinkovine.

Pet razlogov za pitje belega čaja

Beli čaj1. Beli čaj vsebuje veliko antioksidantov. Antioksidanti so snovi, ki uničujejo proste radikale. Prosti radikali naj bi škodljivo vplivali na telo in povzročali vrsto bolezni (sladkorna, bolezni srca in ožilja, rakavost...). Beli čaj izmed vseh čajev vsebuje največ antioksidantov.

2. Beli čaj pospešuje metabolizem. Če se nezdravo prehranjujete in premalo gibate, se v telesu nabirajo strupi. Poveča se tudi možnost zvišanega holesterola. S pitjem belega čaja uravnavamo presnovo, pospešimo izločanje strupov iz telesa in vzdržujemo zdravo raven holesterola.

3. Beli čaj spodbuja imunski sistem. Vsebnost mineralov, vitaminov C in E in antioksidantov blagodejno vplivajo na naše telo. Čaj ima tudi protivnetne učinke.

4. Beli čaj povečuje energijo, vitalnost in odpornost telesa na utrujenost. Vsebuje sicer manj kofeina od drugih čajev, a vseeno dovolj, da vas poživi.

5. Beli čaj zmanjšuje stres. Stres zmanjšujejo učinkovine, ki so v čaju in pa sama priprava. Kako? Vzemite si nekaj minut časa in si pripravite okusno skodelico čaja. Sprostite misli in uživajte v srkanju belega napoja. Če bo obred pitja čaja postal vaš vsakdan, boste zagotovo uspešneje kljubovali stresu.

 

 

Besedilo: Feng cha – spletna trgovina s čaji

Image: seaskylab / FreeDigitalPhotos.net

 

 

.

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information