avtistiBeseda avtizem označuje skupino povezanih motenj v razvoju možganov. Ker se zunanji znaki zelo razlikujejo, je morda primernejši izraz: motnje avtističnega spektra.

 

Kratka zgodovina avtizma

 

Beseda izhaja iz grške autos, ki pomeni sam in se nanaša na osebo, ki je zaradi svojih posebnosti v razvoju izključena iz družbe. Prvič jo je uporabil švicarski psihiater Eugen Bleurel leta 1911, vendar je z avtizmom označil skupino simptomov, ki jih danes uvščamo k shizofreniji.

 

Dobrih trideset let kasneje so začeli z avtizmom opisovati motnje, značilne za otroke z zaostjanjem v razvoju. Približno hkrati sta avtizem opisala Leo Kanner in Hans Asperger (slednji je tudi sam imel Aspergerjev sindrom). Dejansko je šlo za dve sorodni, a različni stanji, ki so ju še desetletja mešali z različimi oblikami shizofrenije.

 

Danes sta avtizem in Aspergerjev sindrom najbolje opisani, a le dve dve izmed motenj avtističnega spektra, kamor v grobem spada še pervazivna razvojna motnja, znotraj katere pa je spet natančneje definiranih več stanj.

 

otroci-z-avtizmomTako sem spadata še Rettov sindrom in otroška dezintegrativna motnja, stroka pa nenehno poskuša izboljšati definicije, ker s tem seveda izboljšuje možnosti za pomoč osebam z naštetimi motnjami.

 

Vzroki

 

Znanost že dolgo poskuša odkriti, kaj povzroča avtizem, a za tako kompleksno motnjo verjetno niti ne moremo najti preprostega odgovora. Če so pred pol stoletja za vzrok avtizma veljale čustveno hladne matere, je danes še najverjetnejša zmes dednih faktorjev z vplivi iz okolja.

 

Nesporno dejstvo je, da so bo otrok z avtizmom z veliko večjo verjetnostjo rodil v družini, kjer so že ugotovljeni primeri avtizma. Žal še nič ne kaže, da bi za to stanje lahko okrivili prav določeno skupino genov. Prav tako je očitno več avtizma v okolju z višjo vsebnostjo težkih kovin (zastrupitev z živim srebrom ima številne skupne simptome z avtizmom), pesticidov in drugih zdravju nevarnih snovi, a povsem jasne povezave s prav določeno snovjo ni.

 

Nekateri verjemejo v teorijo o cepivih, drugi o virusih, ki povzročajo avtizem, a tega ni potrdila nobena znanstvena študija.

 

Avtizem: znaki, oz. simptomi

 

V uporabi je več testov za ugotavljanje avtizma. Ker gre za širok spekter motenj, se med seboj razlikujejo tako testi, kot interpretacije rezultatov. V splošnem velja, da je test primerno orodje za sum na avtizem.

 

avtisticno-motnjo-ima-dva-odstotka-ljudiZa postavljanje diagnoze je potrebno več pregledov pri specialistih, ki se šele po primerjavi svojih ugotovitev odločijo, ali določeno stanje spada v spekter avtističnih motenj in predlagajo program pomoči, če je ta potrebna.

 

Zdravljenje avtizma je v zadnjih deseletjih močno napredovalo. Če so v šestdesetih in sedemdesetih letih še prisegali na elektrošoke, kaznovanje neprimernega in nesprejemljivega obnašanja z bolečino in še posebej na uporabo psihoakitivnih zdravil (tudi razvpiti LSD), sodobna znanost daje poudarek predvsem celostnemu pristopu. Avtist bo na svoje stanje pozitivno vplival tako z bolj kakovostno prehrano in redno telovadbo, kot s posebnimi psihosocialnimi vajami.

 

Čeprav avtizem v mnogih deželah označujejo kot motnjo ali stanje in ne kot bolezen, se o ozdravljivosti niti ne moremo pogovarjati. Vseeno je dobro vedeti, da mnogi otroci z avtizmom ob primerni podpori odrasejo v samostojne in odgovorne osebnosti, ki si lahko ustvarijo družine in so uspešni v svojih poklicih. Zapomnimo si: avtizem velja prepoznati čim prej in nato poiskati primerno strokovno pomoč!

 

 

© Wikimedia Commons

. 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information