aromaterapija

Aromaterapija povezuje vonj (aroma) z zdravljenjem (terapija). Značilnost te alternativne metode je celostni pristop k zdravljenju.

Pisni viri iz Egipta, Indije in Kitajske dokazujejo, da je aromaterapija vsaj šest tisoč let stara veda o zdravljenju telesa in duha. Po slikah v jamah v francoskem Lascauxu je mogoče sklepati, da je rojstni datum aromaterapije še kakih 12 tisočletij starejši!

Eterična olja za mrtve in žive

Egipčani so eterična olja cimeta, muškata, mire, nageljnovih žbic in sandalovine uporabljali pri balzamiranju. Prijetne dišave niso bile namenjene le mrtvim. Radi so jih imeli tako moški kot ženske. Menda so tudi besedo parfum (iz latinskih per in fumum, po naše 'skozi dim') skovali Egipčani. Tedanji parfumi so bile v bistvu dišeče smole. Uporabljali so jih tako, da so si drobce nanesli na glavo in počakali, da jih je telesna toplota stalila in se je vonj razlezel po telesu.

Grki so znanju Egipčanov marsikaj dodali. Hipokrat je eterična olja že uporabljal v zdravstvene namenein s tem postavljal temelje današnje aromaterapije. Grki so z miro lajšali opekline in pospeševali celjenje ran. Še kasneje so Rimljani pisali obširne knjige, v katerih so opisovali zdravilne lastnosti stotin rastlin.

aromaterapijaAromaterapija tisoč let kasneje

Prelomno odkritje na področju eteričnih olj je gotovo Avicenov izum destilacijske naprave, pri kateri se posoda z rastlino segreva, cev, skozi katero se dviga eterično olje, pa hladi, zaradi česar se eterično olje ujame v drugi posodi. Za razliko od drugih podobnih naprav je Avicenovo odlikovala zavita cev, ki je bistveno izboljšala izkoristke. Od tedaj je bilo na voljo več eteričnih olj, bila so boljše kakovosti in resno delo se je lahko začelo.

V 16. stoletju je bilo mogoče eterična olja že kupiti v apotekah. Z naraščanjem ponudbe so cene padale. Tako so si v 19. stoletju fine dame lahko celo privoščile naročiti lasten parfum, ki se je ujemal z njihovo osebnostjo ali vsaj z nakitom. Toda to ni še nič v primerjavi z 20. stoletjem, posebej z nastopom tako imenovanega new agea, ko so eterična olja postala nepogrešljiv del kozmetike in spiritističnih seans, prehranske industrije in holističnega zdravljenja.

Kolikšna moč se pravzaprav skriva v prijetnih vonjavah, bo čas še pokazal. Glede na njihovo pestro zgodovino in vse večje zanimanje znanosti ta gotovo ni zanemarljiva.


Za vsako bolezen travca raste - tudi v aromaterapiji?

Uporaba eteričnih olj v zdravstvene namene zahteva precej znanja, zato na aromaterapijo nikar ne glejmo kot na popoldanski konjiček. Zaradi možnih zapletov neukemu odločno odsvetujemo uporabo eteričnih olj v količinah, kot jih uporablja aromaterapija. Kljub temu kot zanimivost predstavljamo nekaj rastlin in zdravilne učinke njihovih eteričnih olj:

 

Brin - čiščenje telesa, razkuževanje dihal, pomoč pri prebavi in težavah s kožo

Citrusi (limona, pomaranča, grenivka ...) - poživitev, čiščenje kože

Ingver - poživljanje krvnega obtoka in prebave, lajšanje bolečin v sklepih

Jasmin - pomoč pri depresiji, težavah s kožo in popadkih

Jelka - čiščenje in razkuževanje dihal, osvežitev, poživitev, lajšanje bolečin v mišicah in sklepih

Koper - pomirjanje in sproščanje, pomoč pri prebavi

Poprova meta - poživitev in osvežitev, lajšanje težav s prebavo, čiščenje dihal, lajšanje zobobola

Sivka - lajšanje opeklin, ureznin in pikov, proti glavobolu, astmi različnim vnetjem, tudi revmi

Žajbelj - razkuževanje dihal in žrela, pomoč pri menstrualnih težavah, uravnavanje krvnega pritiska, večanje spolne sle


 

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information