zvocne knjige

Ljubezen do poslušanja dobre, zanimive, napete zgodbe, je ena najbolj človeških lastnosti. Zato ne čudi vse večja priljubljenost zvočnih knjig, ki so se najprej uveljavile v učilnicah tujih jezikov in kot pomoč ljudem s slabšim vidom, ali s slabšim slabšim bralnim znanjem.

Danes jih zaradi dostopnosti in uporabnosti najdemo skoraj povsod. S pomočjo zvočnih knjig nabiramo znanje ali se preprosto zabavamo med vožnjo, med telovadbo, med opravljanjem gospodinjskih del ... Posebno mesto si zaslužijo zvočne knjige za otroke.

Imamo sploh čas za dobro knjigo?

Takoimenovanih klasičnih služb, kjer je bilo delo strogo ločeno od prostega časa, je vse manj. Delovni čas se je raztegnil od jutra do večera, s kratkimi odmori za hiter obrok, med katerim morda še sestankujemo ali vsaj pregledujemo sporočila na mobilniku in med elektronsko pošto.

Delo nosimo tudi domov in vse pogosteje nam celo ob nedeljah delajo družbo fascikli in prenosni računalniki. Dodajmo še izobraževanje ob delu in službene poti, pa nam hitro postane jasno, da časa za branje preprosto ni več. Celo za listanje slikanice z otrokom v naročju ga težko najdemo!

Zvočni posnetki z branimi ali igranimi pripovedmi so izjemna pomoč ob nenehnem pomanjkanju časa. Zgodbi lahko sledimo tudi, če so roke zaposlene, a delo ne zahteva naše polne pozornosti. Pol ure jutranje telovadbe, vožnja v službo, pomivanje posode in druge dejavnosti predstavljajo le nekatere izmed dobrih priložnosti za dobro zgodbo.

Takšnih opravil, med katerimi je um sposoben slediti pripovedi, se mimogrede nabere za dve uri na dan. Če to prevedemo v zvočne knjige, se brez težav nabere petdeset knjig spoštljivega obsega na leto.

Prednosti in slabosti zvočnih knjig

zvocne knjigeKdor se je navadil brati knjige le napol zbran in strani, ki se mu zdijo manj zanimive, samo preleteti ali celo preskočiti, kmalu ugotovi, da zvočne knjige tega ne omogočajo, razen če med poslušanjem nenehno pritiska gumbe za pomikanje po posnetku.

Pripoved načeloma teče v svojem ritmu, ki je morda prehiter, morda pa tudi prepočasen za naše želje in sposobnosti. Kadar si želimo besedilo dobro spoznati, so zvočne knjige gotovo v prednosti zaradi možnosti ponavljanja posameznih odlomkov, saj bomo ob večkratnem poslušanju v dobrem besedilu gotovo odkrili dodatne plasti zgodbe, ki jo je dober pripovedovalec sposoben še nadgraditi.

Številni poslušalci zvočnih knjig so bili začudeni ob užitku, ki jim ga je ponudil pripovedovalec zgodbe, sicer znane iz tiskane oblike, v kateri pa ob samostojnem branju niso našli ničesar posebnega. Nekateri so se prav zaradi dobre pripovedi vrnili k zgodbi v knjigi in jo prebrali še enkrat, tokrat iz drugega zornega kota in z neprimerno večjim zadoščenjem.

Zvočnih knjig za otroke se je dolgo držal dvom v njihovo primernost. Ali poslušanje namesto branja ni le potuha lenobi? Niso vsi zvočni posnetki namenjeni predvsem zabavi, knjiga pa bi morala predstavljati resno delo?

Zaradi takšnih pomislekov so bili zvočni posnetki v šolah dolgo rezervirani le za učilnice glasbe in tujih jezikov, a na srečo se vse več učiteljev zaveda številnih prednosti zvočnih knjig, ki so dobrodošla in kakovostna dopolnitev pouka.

S pomočjo zvočnih posnetkov otroci spoznavajo nove besede v živem, govorjenem jeziku, zaradi možnosti poslušanja v skupini lahko takoj primerjajo svoje razumevanje besedila, če ob zvočnem posnetku gledajo še v tiskano besedilo, se učijo tudi branja in izgovorjave ...

Poslušanje zvočnih posnetkov dokazano povečuje besedni zaklad, pospešuje učenje branja, neprecenljivo pa je pri razvoju domišljije, saj si otrok ob zgoščenki s pravljicami v svoji glavi ustvarja slikovne podobe, neobremenjene z ilustracijami v slikanicah ali celo gibljivimi liki v risankah.

Dodatna prednost, ki se je hitro zavedo prezaposleni starši, je seveda možnost samostojnega poslušanja posnetka. Otrok lahko ob poslušanju pravljice tudi brez mamine prisotnosti breskrbno zapluje v svet sanj.

Kaj mora imeti dobra zvočna knjiga

zvocne knjigeZvočne knjige so v zadnjih desetletjih zelo napredovale. Na voljo so posnetki zgodb, ki jih pripovedujejo poklicni igralci ali avtorji sami, a tudi dramatizirani posnetki z igranimi dialogi, zvočnimi učinki in glasbeno spremljavo, ki osnovno besedilo primerno poudari in nadgradi, kar daje zgodbi povsem nove dimenzije, enako kot velja za uglasbitev zapisane pesmi.

Mnogi zvočni posnetki so po številčnosti zasedbe in zahtevnosti produkcije primerljivi s pravim filmom!

Ko izbiramo zvočno knjigo, vsekakor iščimo takšno z všečnim pripovedovalcem in kakovostno produkcijo. Površno branje, neenakomerna glasnost posnetka ali prasketanje nas lahko tako motijo, da se bomo besedilu le težko posvetili s potrebno pozornostjo.

Z nekaj vaje se bomo naučili ločiti zrnje od plev, saj je v nekaterih branih besedilih očitno, da so jih posneli na hitro ali uporabili zvočne učinke za prikrivanje napak, namesto na primer za ustvarjanje vzdušja ali poudarjanje napetosti. Seveda imejmo ves čas v mislih svoj okus ali okus poslušalca, za katerega zvočno knjigo izbiramo.

Nekateri dajejo prednost enemu samemu pripovedovalcu, s katerim so se sposobni dobesedno zliti v domišljijsko doživetje, drugi si želijo čim večje razgibanosti, akcije in humorja. Na policah knjižnic in trgovin najdemo dovolj kakovostne ponudbe za še tako zahtevne poslušalce.

Kako začeti?

Zvočne knjige so zaradi povezave med svetovoma zabave in učenosti neprecenljiva pomoč mladim bralcem, ki šele vstopajo v svet pismenosti. Če imajo otroci kakršnekoli težave z branjem, jim jih dobre zvočne knjige lahko pomagajo odpraviti.

zvocne knjigeSeveda zvočnih knjig ne uvajamo na silo. Začnimo vedno z zgodbami, za katere smo prepričani, da bodo otrokom všeč. So morda kot malčki najraje poslušali klasične pravljice s princeskami in čarovniki? Ali pa so navdušeni nad prigodami različnih živalic? Radi listajo stripe o vitezih ali gusarjih?

Za začetek jim torej ponudimo nekaj, kar bo takoj pritegnilo njihovo pozornost. Primeren čas je morda že med vožnjo v šolo ali iz šole, lahko pa si vzamemo pol urice zvečer in poslušanje sprmenimo v kakovostno družinsko izkušnjo. Kje piše, da bi morali skupen čas prebijati le pred televizorjem?

Če dobro premislimo, zlahka najdemo različne priložnosti za poslušanje zvočnih knjig, pri katerih nas omejuje le dostopnost električne energije. S sodobnimi mobilniki, ki ob nizki porabi omogočajo poslušanje skoraj vedno in povsod, tudi ta izgovor odpade.

Zaželimo torej dobrodošlico zvočnim knjigam!

 

Babilonski stolp

 

Kratki zgodbi v Tolovajevi produkciji lahko prisluhnete tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© SXC.hu, HAAP Media Ltd.

 

 

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information