iščem varuškoVarstvo otrok je zahtevno opravilo, pri katerem nam lahko na pomoč priskoči varuška.

Ko iščemo varuško, se moramo zavedati, da so skozi vso človeško zgodovino staršem pomagali dedki in babice, strici in tete, starejši bratje in sestre, sosedje, prijatelji in drugi.

Po varuškah je bilo tako vedno dovolj povpraševanja, čeprav se je seznam njihovih nalog precej razlikoval. Lahko so skrbele le za varstvo otrok na domu, lahko so opravljale tudi druga hišna dela.

Varuške so bile lahko zadolžene le za vzgojo in izobraževanje, njihov pomen za razvoj otrok pa je bil tako velik, da so jih pogosto šteli kar za družinske člane.

Iščem varuško

Ko iščemo varstvo, si pomagamo s priporočilom znancev, sosedov, sodelavcev, z oglasom ali s pomočjo agencije, a vseeno je težko izbrati. Pogovorimo se z več kandidatkami za varstvo naših otrok. Kakšno izobrazbo in kakšne izkušnje imajo? Lahko pokažejo kakšna priporočila?

Zaradi neprijazne zakonodaje dela pri nas veliko varušk na črno. V tujini, predvsem na zahodu, morajo imeti kandidatke za varuško opravljene izpite iz dajanja prve pomoči. Strokovnost je vsekakor zahteva, od katere starši ne bi smeli odstopati.

varstvo otrokNič manj pomembno ni zaupanje. Otroka pač ne moremo kar tako prepustiti osebi, ki je ne poznamo. Statistika pravi, da več kot štiri odstotke kaznivih dejanj, ki prizadanejo predšolske otroke, zakrivijo prav varuške. Pa ne gre le za varnost otrok.

Varuška ima veliko priložnosti za manjše ali večje oškodovanje premoženja. Na srečo so primeri z medcelinskimi telefonskimi pogovori ali razvratnimi zabavami dokaj redki, a veliko zapletov lahko povzročita že tako preprosti razvadi, kot sta kajenje ali zamujanje.

Precej lažje nam bo, če si bomo še pred prvim pogovorom s kandidatkami razjasnili, kaj od varuške pričakujemo sami. Bo na otroka ali otroke le pazila med našo odsotnostjo, ali bo tudi pripravljala hrano, brala pravljice, morda pomagala pri nalogah?

Želimo, da bi poleg dela varuške opravljala tudi delo gospodinjske pomočnice, kar pomeni še pranje, likanje, pospravljanje in podobna dela, ki niso nujno povezana z otroci?

Kako naj poteka varovanje otrok?

Pred prvim varovanjem brez prisotnosti staršev mora varuška poznati vsaj najosnovnejše informacije: imena in priimke otrok, njihovo starost, naslov, kamor bo morda morala poklicati reševalno vozilo, telefonske številke, ki jih lahko pokliče v nujnih primerih (mobilni telefoni staršev, telefoni na delovnih mestih, restavracijah, kjer se bomo zadrževali, telefon zdravnika, morda tudi prijatelja, hišnika ali soseda, na katerega se lahko obrne, če na primer poči cev v kopalnici).

Poleg tega ji povejmo vsaj približno uro, ob kateri se vrnemo, da bo lahko čim bolje načrtovala svoj čas. Za primer požara varuški lahko pokažemo najhitrejšo pot iz stavbe, razložimo, kako se odpirajo okna in vrata, pokažemo priročno lekarno, razložimo pravila glede gledanja televizije, oglašanja na telefon, uporabe računalnika, odhoda v posteljo, umivanja zob, jo opozorimo na morebitne alergije na živila in podobo.

Če imamo alarmni sistem ali hišne ljubljenčke, ji posredujemo informacije tudi o tem.

varuškaCena za varstvo otrok

Časi, ko so se varuške za nekaj drobiža zvalile pred televizor in nagnale otroke v posteljo, so minili. Zdaj od njih pričakujemo precej več, temu primerna pa je njihova cena.

Seveda se zelo spreminja, saj je odvisna od starosti otrok (varovanje in nega malčka v pleničkah ni enaka varovanju osnovnošolca, ki se zna sam zamotiti z branjem knjige), števila otrok (varovanje treh je običajno več kot trikrat zahtevnejše od varovanja enega), števila ur, datumov (prazniki so praviloma dražji) in dodatnih zahtev, ki jih imamo (bodo z varuškinim prihodom otroci končno osvojili še poštevanko?).

Starši, ki za svoje otroke ne dobijo mest v vrtcih, tako pri nas na črno plačujejo med 400 in 700 evri na mesec za približno toliko ur, kot bi jih otrok preživel v vrtcu. To je že primerljivo z neto plačo marsikaterega starša!

Če torej razmišljamo o najemu varuške, si predvsem vzemimo čas in naredimo 'domačo nalogo'. Bodimo skrbni, zahtevni, dobro poučeni in strokovno podkovani. Prav tako kot morajo biti dobre varuške. Kdo ve? Morda se nekega dne med njimi znajdemo še sami?

Vse višji standardi za varstvo otrok

Seveda se lahko vsakdo odloči za varuško svojim otrokom najeti sosedovo najstnico, ki je na določen večer slučajno brez zmenka ali drugega zanimivejšega opravila.

A starši v splošnem želijo vse večjo varnost, večjo zanesljivost in večjo strokovnost. Če nam prvovrstne varuške ne more priporočiti nihče od ljudi, ki jih osebno poznamo in jim zaupamo, se moramo zato pri iskanju obrniti na specializirano agencijo.

babysitterV dobrih agencijah se z vsako varuško srečajo, preverijo njeno izobrazbo, opravijo psihoteste, zberejo priporočila njenih delodajalcev in jih razvrstijo v svoje baze. Tako bodo družinam, ki potrebujejo varuško lahko priporočili dekle (v tem poklicu je le malo moških), katerega profil bo najbolje ustrezal zahtevam morebitnega delodajalca (morda na intervju pošljejo dve ali tri dekleta).

Ob povsem logičnih zahtevah (dekle stanuje blizu, ima izkušnje z otroki, opravljene osnovne tečaje) je vse več dodatnih (namesto 18-letnic bi jih vse več rado imelo 25 ali več let stare varuške, z dvemi leti izkušenj z varovanjem otrok s polnim delovnim časom, dokončano višjo strokovno šolo, vsaj dvemi priporočili prejšnjih delodajalcev, dokazom o nekaznovanosti ...).

Za najzahtevnejše so zrasle prave prestižne ustanove, kot na primer Norland College v Veliki Britaniji. Njihove diplomantke morajo skozi zahteven triletni program in vsaj eno leto 'stažiranja' pri angleški družini. Nato se zaposlijo pri eni izmed tisočev bogataških družin, ki nanje čakajo tudi več let, pa čeprav so njihove storitve vse prej kot poceni.

Varuška z norlandsko šolo ima osnovno letno plačo od 60 tisoč evrov bruto navzgor, delodajalci pa jim omogočajo še različne ugodnosti, kot je souporaba vozil, počitniških hišic ob prostih dnevih, članstvo v prestižnih klubih, možnost potovanj ...

Sodobna varuška je dandanes prava gospa!


5 zlatih nasvetov za izbiro varuške

  • Po prvem pogovoru staršev naj se z varuško pogovorijo tudi otroci.
  • Za lažji začetek lahko varuška prvo varovanje ali dve opravi ob prisotnosti staršev (lahko tudi v drugi sobi).
  • Približno uro po odhodu naj bi starši za obojestranski boljši občutek poklicali varuško in se prepričali, če je vse v redu.
  • Po odhodu varuške naj bi starši o vtisih povprašali še otroke.
  • Čeprav se z varuško dobro razumemo, se redno pogovarjajmo o možnostih za vsestransko izboljšanje sodelovanja.

 

© PhotoXpress.com

 

.

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information