Smrketa

Visoki so za le tri jabolka, modri, z belimi čepicami, stanujejo v gobah, ... Smrkci! Le kdo jih ne pozna?

Peyo

 

Pierre Culliford (1928-1992) je bil belgijski ilustrator in stripar, ki je začel uporabljati ime Peyo zaradi težav svojega angleškega sorodstva z izgovorjavo pomanjjevalnice njegovega pravega imena (Pierrot).

Takoj po končanem študiju na Kraljevi akademiji lepih umetnosti se je zaposlil v studiu za animacijo, kjer je sodeloval s številnimi odličnimi risarji, med katerimi je verjetno danes najbolj znan Morris (1923-2001), usvarjalec Srečnega Luke.

Takrat je spoznal tudi Yvana Delorteja, pisca besedil, s katerim je nato sodeloval večino življenja. Po koncu delovanja studia je delal za različne časopise in ustvaril več zanimivih likov, med katerimi je bil eden prvih Johan, srednjeveški paž.

 

Smrkci so imeli sprva le stransko vlogo!

 

Leta 1952 je Peyo začel delati za striparsko revijo Spirou in zanje ustvaril serijo Johan in Pirouit (Peewit), nekakšno nadaljevanje že omenjenega Johana. Lika malce spominjata na Donk Kihota in Sancha Panso, v eni izmed prigod leta 1958 pa naletita tudi na majhna modra bitja, ki stanujejo v gobah. Že nekaj mesecev kasneje modri palčki z belimi pokrivali, imenovani Smrkci, dobijo svojo lastno serijo.

Njihova priljubljenost je hitro naraščala in še istega leta so se na tržišču pojavile plastične figurice s prvimi Smrkci, najprej le trije različni, danes pa jih je že okrog petsto in so danes po prodaji že presegle pol milijarde primerkov.

Smrkci

Risanke

 

Čeprav so bili Smrkci komercialno zelo uspešni že prej, so pravi preboj dosegli s podpisom pogodbe med Peyom in ameriško produkcijsko hišo Hanna Barbera leta 1981. V ZDA so nastopali v jutranjem programu predvsem zato, da bi vzpodbudili prodajo figuric na tamkajšnjem trgu.

Kljub zelo plitvim zgodbicam so se mali modri junaki hiro prikupili in danes je zaradi avtorskih pravic in tantiem vrednost njihove blagovne znamke ocenjena na več milijard dolarjev!

 

Smrkec

 • je modre barve, ker zelena, ki mu je bila sprva določena, v gozdu ne bi prišla do pravega izraza,
 • ima belo pokrivalo (z izjemo Ata Smrka, ki ima rdeče), kar nekateri Amričani povezujejo s kukluksklanom (člani imajo bela pokrivala, njihov vodja pa rdeče),
 • je komunist, ker živi po idealističnih načelih komunizma, v katera je verjel tudi Peyo,
 • lahko potemni, če ga piči žuželka, ki prenaša poseben virus (nato okuženi začne gristi druge Smrkce, kar dejansko predstavlja začetek žanra srhljivk z zombiji),
 • pomaga UNICEF-u v različnih dobrodelnih akcijah.

 

Ata Smrk

 • ima rdeče pokrivalo, ki je verjetno izpeljano iz frigijskega pokrivala iz časa antičnega Rima (takšno pokrivalo so nosili osvobojeni sužnji in je tudi v času Francoske revolucije simboliziralo svobodo),
 • obvlada čaranje in je vodja vseh Smrkcev v vasi,
 • je za nekaj stoletij starejši od večine Smrkcev, a vseeno šele tretji najstarejši izmed njih,
 • je izjemen diplomat v risankah, a precej hitre jeze v izvirniku.

 

Pravljicna-hisica

Smrketa

 • je ena izmed le treh Smrkcev ženskega spola in med vsemi daleč najbolj znana in priljubljena,
 • je prišla v vas Smrkcev delat zdrahe po Gargamelovih navodilih (on jo je pravzaprav ustvaril, a jo je Ata Smrk nato spremenil),
 • je bila po Peyovih izjavah 'tipična ženska: svetlolasa, klepetava, a ni izustila ničesar pametnega, in je nenehno povzročala težave, za katere je krivdo valila na druge',
 • je po mnenju poznavalcev marketinga klasičen primer lika, ki je bil ustvarjen, da bi se prikupil točno določenemu delu trga, v tem primeru seveda majhnim deklicam, ki imajo raje figurice likov ženskega kot moškega spola.

 

Igrice

 

Smrkcem je namenjena kopica igric, med katerimi so tudi številne brezplačno na voljo na spletu. Najbolj razvpita med vsemi pa je vendarle verjetno Smrčja vas, ki je na voljo v Applovi trgovii iTunes. Čeprav je igrica sama brezplačna, postane zares zanimiva šele s številnimi dodatki, ki so na voljo ob doplačilu.

Tako je prišlo do več primerov, ko so otroci porabili stotine (celo tisoče dolarjev) za okrasitev vasice, njihovi starši pa ob pogledu na račun na koncu tako pobesneli, da je zadeva dobila epilog na sodišču. Čeprav se nam Smrkci zdijo še tako ljubki, torej nikdar ne pozabimo, da je bila njihova idlična vasica z Gargamelom in Azraelom vred ustvarjena predvsem v želji po dobičku.

 

© Wikimedia Commons
© Openclipart

.

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information