torbica

 "Včasih smo rekli, da čevlji naredijo moškega. No, danes zagotovo torbice naredijo žensko."

Milton Pedraza, izvršni direktor podjetja za raziskavo trgov Luxury Institute

 

Torbice so nepogrešljiv modni dodatek vsake ženske. Še več. V zadnjem času pospremijo z doma tudi vse več moških. Ključi, mobitel, škatlica cigaret, vžigalnik, denarnica, dokumenti ...

Če vse stlačimo v žepe, še tako kakovostne hlače pač ne morejo narediti dobrega vtisa, kajne? Torbice torej v bistvu niti niso več dodatek, ampak kar obvezni del ženske in moške garderobe. Brez torbic preprosto ne gre.

Iz nuje

Priročne torbe so naši spremljevalci že vse odkar smo odkrili predmete, ki se nam jih zdi vredno nositi s seboj. Egipčanski papirusi prikazujejo torbe, pritrjene na pas, kar pomeni, da so gotovo starejše od dveh tisočletij.

Seveda so jih najprej nosili moški, ki so skozi celotno zgodovino človeštva uspešno vzdrževali razvado odlaganja orodja in orožja na neprimerna mesta, kjer so na vse skupaj pozabili. V torbah in privezani k telesu so bili njihovi najdragocenejši predmeti tako vsaj malce bolj na varnem.

Najkasneje v 14. stoletju, ko so torbe (danes bi nas spominjale na nekaj med nahrbtnički in večjimi ročnimi torbicami) nosili moški in ženske, so te dobile tudi estetsko vlogo.

Okrašene z vezenjem in dragulji so na daleč oznanjale uspešnost in bogastvo svojih lastnikov, kaj je precej olajšalo delo cestnim razbojnikom in podobnim nepridipravom. Toda vsaj pri ženskem spolu so del težav odpravila široka krila, saj so ženske svoje torbice pogosto nosile kar pod krili.

Ker je veljalo, da dekleta s šiviljskimi spretnostmi lažje dobijo moža, so se množično posvečale tusi vezenju in nekatere torbice so postale v 17. stoletju že prave umetnine.

torbicaVmes se je spreminjala moda, oblačila so dobila žepe, kar je zmanjšalo potrebo po torbicah, a občasno so se obleke tako zožale, da so se torbice na primer po Francoski revoluciji spet vrnile.

Njihova priljubljenost je nihala, a v 20. stoletju so se z ločenimi predali za očala, kukala, pahljače, cigaretnice in podobno končno ustalile kot nepogrešljiv dodatek, brez katerega ni popolna nobena ženska garderoba. Moški so se jim nekaj časa izogibali, a  konec prejšnjega stoletja je pokazal, da se torbicam ne bo odrekel niti moški spol.

Klasičnim oblikam so se pridružile neštete bolj ali manj domiselne izvedbe, ki se z oblikami in barvami bolj ali manj ujemajo z obleko. Še več. Če so morale biti dame še pred nekaj desetletji od glave do peta v izdelkih priznanega modnega oblikovalca, lahko danes veljajo za elegante tudi v kavbojkah in bombažni majici, če je le torbico podpisal kdo, ki na tem področju zares kaj velja.

Statusni simbol

Prebivalci Papue Nove Gvineje obeh spolov nosijo velike torbe, ki so med drugim okrašene s školjkami. Na prvi pogled nič nenavadnega, vendar je prisotnost školjk za pripadnike ljudstva, ki živi v goratem predelu, daleč od obale, še kako pomembna.

Veliko školjk na torbi namreč sporoča, da imajo njihovi lastniki veliko znancev na obali, z njimi pa so v tako dobrih odnosih, da jim slednji podarjajo školjke v velikih količinah. To pomeni varnost, močno socialno mrežo in, prevedeno v jezik razvitega sveta, prestiž.

Zunanjost torbe je svojevrstna oglasna deska, s katere poznavalec marsikaj razkrije o lastniku. Če gre za klasična modela, kot sta Chanelov 2.55 ali Hermèsova Birkin (po igralki in pevki Jane Birkin), je tu vsekakor prva ocena debeline denarnice.

torbiceChanelova torbica je zaslovela sredi 50. let prejšnjega stoletja in ostala sveža in iskana vse do danes, saj so jo spretno posodabljali, ne da bi jo bistveno spremenili. Posebej spreten je bil pri tem Karl Lagerfeld, ki je v času svojega dela za Chanel torbico 2.55 izdelal iz tvida, jo prekril z zlatniki in dodal druge podrobnosti, pri tem pa ohranil bistvene elemente, kot sta verižica in značilni inicialki CC, nedotaknjene.

Fendijeva Baguette je prav tako pomenila pomembno prelomnico, saj je z njo postalo med modnimi navdušenkami povsem običajno čakanje na dobavo.

Zares moderne torbice ni mogoče dobiti v trgovini ali butiku, ampak jo lahko tam samo naročiš in nato čez nekaj mesecev ali celo let prevzameš. Naenkrat ni bilo več pomembno, ali dama v torbici prenaša rezervno spodnje perilo za romantično nočitev pri ljubimcu, ali vohunske pripomočke za prisluškovanje državnim sovražnikom, ampak le še napis na torbici.

Seveda so torbice začeli izdelovati vsi znani modni izdelovalci, saj z njimi svoje ime prodajajo in reklamirajo hkrati. Toda kako doseči, da so torbice čim bolj unikatne in temu primerno drage, a jih hkrati prodati v tisočih ali celo stotisočih izdelkov?

Del odgovora je v materialih, ki jih uporabijo za izdelavo. Bolj eksotično kožo uporabijo, dražja je torbica. Osnovne izvedbe Hermèsove torbice Birkin stanejo od pet do 15 tisoč dolarjev, kar gotovo ni poceni.

Toda model s paladijevimi (zlato in platina sta pač prepoceni) zaponkami, ki je okrašen z diamanti, stane 37 tisočakov, ekskluzivni Crocodile Birkin, ki so ga izdelali v le dveh primerkih pa stane celo 120 tisočakov, kar je že primerljivo s ceno hiše!

Kljub temu ne smemo pozabiti, da tudi v tako drage torbice vendarle shranjujemo včasih zelo osebne predmete. Ker vsebino torbice pozna le njen lastnik (lastnica), mu (ji) daje določeno moč, ki jo s seboj nosijo skrivnosti.

Tako se vračamo na začetek, k starodavnemu in magičnemu. Krog je sklenjen, pa čeprav je vsaj pri torbicah v večini primerov štirioglat.

 

 


Ali ste vedeli?

  • V 15. stoletju je bila torbica tradicionalno poročno darilo ženina nevesti.
  • Ob koncu 17. stoletja so postali žepi običajen del oblačil in moškim za prenašanje manjših predmetov ni bilo več treba nositi torbic, so pa obdržali mošnjičke, iz katerih so se razvile listnice in denarnice.
  • V 20. letih prejšnjega stoletja je bilo nekaj časa  v modi, da so dame s seboj nosile lutke, ki so bile oblečene natanko tako kot one, vključno z miniaturnimi posnetki torbic.
  • Ankete so pokazale, da si le četrtina žensk želi, da bi jim spremljevalci občasno držali torbico (če na primer potrebujejo proste roke), kar polovica moških pa je za to izrazito nemoško delo pripravljena poprijeti brez pomislekov.
  • Prestižna znamka Lana Marks izdela le pet torbic Cleopatra Clutch iz aligatorske kože na leto, med katerimi eno izročijo nominiranki za oskarja za večer podelitve. S takšno torbico sta oskarja na primer prejeli Charlize Theron in Helen Mirren.
  • Ponarejanje torbic prestižnih blagovnih znamk velja za enega najobetavnejših nelegalnih poslov prihodnosti.

 

 

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information