soncna ocalaPotreba po zaščiti oči pred premočno svetlobo je stara kot naša vrsta. Pračlovek si je moral pogled zasenčiti kar z roko.

Sončna očala so dokaj sodobna domislica. Vendar pa jih danes, ko so škodljiva svetlobna sevanja zaradi poškodb ozonskega ovoja močnejša kot pred desetletji ali stoletji, ne nosimo le zaradi zaščite, temveč tudi zaradi videza.

Dokazujejo naš smisel za stil in poudarjajo našo osebnost. S sončnimi očali smo lahko bolj zanimivi, skrivnostni, privlačni.

Govorice in legende

Zatemnjene leče so prvi, menda še pred našim štetjem, uporabljali Kitajci. Pomagali naj bi jim pri zaščiti pred zlimi duhovi. Neron je boje gladiatorjev spremljal skozi brušen smaragd. Ta je pomagal pri slabovidnosti in preobčutljivosti na svetlobo.

Hazel Bones, obtožena čarovništva, si je med procesom leta 1692 zatemnila oči s parom temnih leč, za katere je priča izpričala, da 'je nad vsako letal droben netopir, kar dokazuje neposredno povezanost s hudičem'.


Kako izbirati sončna očala?

Prva misel pri izbiri sončnih očal je videz. Vsi bi radi dobro izgledali. Prav zato naredimo precej napak, ki nas lahko drago stanejo, saj se celice očesne mrežnice praktično ne obnavljajo. Zato ne pozabimo na bistvene lastnosti sončnih očal:

 1. Zaščita pred UV žarki. Večina sončnih očal jo nudi, a ne za celoten UV spekter. Osnovno pravilo je: čim več UV svetlobe absorbirajo, tem bolje je.
 2. Zaščita pred žarki vidnega spektra. Nezatemnjena očala prepuščajo 90% vidne svetlobe, sončna očala ameriške vojske le še 15%. Strokovnjaki priporočajo zatemnitev, ki prepušča kakih 20% vidne svetlobe.
 3. Barva leč. Absolutno najboljša je siva, ker enakomerno absorbira svetlobo celotnega spektra. Posebej naj se tega držijo moški (kar 8 odstotkov ima takšne ali drugačne barvne motnje vida), ženske (barvne slepote skoraj ne poznajo) si lahko privoščijo tudi zeleno ali rjavo. Rdeča zaradi prehudih popačenj ni v redu!
 4. Polarizacija. Svetloba niha v več dimenzijah, polarizirana očala pa prepuščajo le svetobo, ki niha v točno določeni ravnini. Večina škodljivih žarkov je tako izločenih.
 5. Zrcalna stekla. Posebej so priljubljena pri prometni policiji v ZDA. Izgledajo dobro, a ne nudijo dobre zaščite.
 6. Neenakomerno zatemnjena stekla. Občasno pridejo v modo leče, ki so zgoraj močno, spodaj pa le malo zatemnjene. Izogibajte se jih. Najneprijetnejši žarki pridejo v oko od spodaj!
 7. Material. Steklo je obstojnejše od plastike in boljše v vseh pogledih, razen v teži in elastičnosti (je bolj krhko).

Ščepec zgodovine

Za očeta sončnih očal velja James Ayscough, ki je leta 1752 ljudem s pravo propagandno akcijo priporočal nakup očal z modrimi ali zelenimi lečami. Trdil je, da se bodo tako izognili zoprni bleščeči svetlobi.

Desetletje kasneje je v Španiji njegovemu zgledu sledil Pablo Mingnet. O pomenu sončnih očal za zdravje so prvič spregovorili ob koncu 19. stoletja, ko so epidemije snežne slepote v hribovskih naseljih povezovali z odbojem svetlobe od snega in zanje niso več krivili dednih okvar mrežnice.

Raziskovalec Robert John Le Mesurier McClure je že nekaj desetletij pred tem poročal o ozkih lečah v lesenih okvirjih, s katerimi se Eskimi branijo pred snežno slepoto.


Izvedbasoncna ocala

 

Brez okvirjev

Bleščeči, skoraj kičasti videz 70. let. Za posebne priložnosti. Naj vas ne zanese.

 

Kovinski okvirji

Vašemu videzu bodo dodali nekaj odločnosti, morda celo strogosti. Z njimi se vam ne bo treba mrščiti.

 

Igrivo obarvano

Primerni za 'odštekane'. Njihovo sporočilo je: "Vseeno mi je." Z njimi boste uspeli le v okoljih, ki so takšnemu nastopu naklonjena.


 

Približno takrat so se začenjale pojavljati še poškodbe vida med delavci, ki so izdelovali prve žarnice. Razlog je bila seveda izpostavljenost močnim virom ultravijolične (UV) svetlobe. Znanstveniki so hitro odkrili, da je na takšnih delovnih mestih treba nositi očala, ki ne prepuščajo celotnega vidnega spektra.

Posebej dobro so se izkazali filtri za modro svetlobo. Začeli so postavljati standarde, ki jih, mimogrede, popravljajo še danes, pojavila so se prva cenena zaščitna sredstva, s katerimi je bilo več škode kot koristi, in tako se je rodila proizvodnja sončnih očal, ki jih dandanes le v Avstraliji z 18 milijoni prebivalcev prodajo 10 milijonov letno.


Ali ste vedeli da ...

 • so si že v antiki daljnovidni pri branju pomagali s kristali, posodami, napolnjenimi z vodo, ali pa so jim brali sužnji?
 • so prva očala z lečami v okvirju menda naredili v 13. stoletju na severu današnje Italije, čeprav so skoraj hkrati nekaj podobnega naredili tudi na Kitajskem?
 • je papež Leon X prvi uporabljal konkavna očala (za kratkovidne)?
 • so prve okvire očal izdelovali iz kosti, kovine ali usnja, leče pa iz kremenjaka?
 • za razliko od Špancev francoski in angleški aristokrati očal dolgo niso marali, zaradi česar so uporabljali monokel (imenovan očesni prstan), ki ga je laže skriti?
 • so v 18. stoletju v Španiji že uporabljali turkizne, zelene in rumene leče za prva sončna očala?

soncna ocalaLepotni pripomoček

Sončna očala so postala priljubljen modni dodatek ob koncu 30. let prejšnjega stoletja, ko je postal moderen videz letalskih pilotov, neustrašnih borcev proti nacistični pretnji. Piloti so zatemnjena očala nosili iz nuje, ostali iz simpatij. Tovarne sončnih očal so kovale dobičke.

Pravi uspeh so sončna očala doživela v 60. letih, ko so se množice začele identificirati s slavnimi osebnostmi, posebej s filmskimi zvezdami. Očala Rey-Ban, ki jih je Audrey Hepburn nosila v Zajtrku pri Tiffanyju, so verjetno najslavnejša in najvplivnejša očala vseh časov, čeprav tudi tista Petra Fonde iz Goli v sedlu ne zaostajajo prav dosti.

V 70. je za priljubljenost sončnih očal morda največ naredil Elton John, ki je na sebi preizkusil zares vse obstoječe modele in izzval še nekaj dodatnih izumov.

Vpliv sončnih očal v filmih je Rey-Ban vzel zelo resno, kar je nedavno ponovno dokazal na primer v nadaljevanju Charliejevih angelčkov, ko so vsaki izmed treh glavnih junakinj namenili posebna očala. Tako bodo imeli kupci večjo izbiro, od ženstvenih in elegantnih, do bolj športnih modelov.

Danes ni več modnega kreatorja, ki ne bi nekaj svojega časa posvetil tudi sončnim očalom. Mnoge slavne osebnosti so skoraj življenjsko odvisne od zatemnjenih leč v okvirjih, saj so le-te sestavni del njihove podobe v javnosti.

Tržišče s sončnimi očali raste, posebej obetavno je med mladimi in najmlajšimi. Prvi v iskanju in potrjevanju svoje identitete radi preizkušajo različne modele, če jim le denarnica dopušča segati tudi po blagovnih znamkah, drugi še rastejo in morajo sončna očala že zato večkrat kupiti.

Kdor torej išče priložnost za dobro naložbo, naj morda razmišlja tudi o proizvajalcih sončnih očal ...


Kako na izbiro očal vpliva ...

 

Oblika obraza

Osnovno pravilo za vse vrste očal: ljudje z bolj okroglimi obrazi naj izbirajo oglate okvirje, z oglatimi pa ovalne ali okrogle.

 

Nos

Širok nos potrebuje očala s kovinskimi okvirji ali brez okvirjev. Plastični ga naredijo 'priščipnjenega'. Za dolg nos izberite taka, ki bodo počivala bliže konici, kar ga optično skrajša. Pri kratkih velja obratno pravilo. Ljudje s tankimi nosovi imajo največjo izbiro. Skoraj ni očal, ki se jim ne bi podala.

 

Oblika oči

Če imate oči blizu skupaj, izberite očala z manjšimi lečami, na primer vedno priljubljene 'lenonke'. Široko razmaknjene oči boste omilili z večjimi lečami brez okvirjev ali s plastičnimi okvirji.


 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information