piercingZadnja leta je vse bolj priljubljeno prebadanje, imenovano tudi pirsing ali piercing.

Tovrstno lepotičenje za ceno bolečine je med določenimi skupinami potrošnikov zelo moderno, a se žal večina premalo zaveda, kako nevaren je denimo piercing jezika.

S seboj prinaša verjetnost okužb (virusi HIV, hepatitis B in C, herpes simpleks, Epstein-Barrov virus - povzročitelj mononukleoze, kandida...), krvavitev, brazgotin, lahko pa povzroči tudi razpoke zob in poškodbe živcev. Nekateri zapleti so lahko življenjsko nevarni, kar pa seveda le redko koga ustavi.

Kdor torej razmišlja v slogu: "Hočem biti drugačen, zato bom počel, kar počnejo drugi," naj vsaj poskusi o osebi, ki mu bo telo prebodla, prej čim več izvedeti. Je izkušena? Ima osnovno medicinsko znanje? Kako reagira ob nepredvidenih težavah?

Piercing je v ZDA že malo iz mode. Tam so namreč so naredili še korak naprej. Po tetovažah, prebadanju in celo žigosanju je zdaj na vrsti rezanje. In kaj si mladi režejo? Jezike po dolgem, da se razcepijo kot pri kači.

Prednost takšne 'operacije', ki jo opravljajo kar s segretimi skalpeli in brez anestezije v salonih za prebadanje, sicer marsikomu ni povsem jasna, a nasprotniki že pripravljajo zakone, ki bi takšno početje prepovedali. V vojski so reagirali prvi in vojakom s prerezanimi jeziki obe polovici sešili nazaj.

Okusi so različni, kajne?

 

 

© Wikimedia Commons

 

 

.

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information