ličenje očiMnogi verjamejo, da je v pogledu skrita magična moč. V očeh se zrcalijo najgloblja čustva. Ko se sprašujemo, ali nekdo govori resnico, ali laže, v očeh iščemo odgovor.

Ni pomembno ali so oči modre, zelene ali rjave, navihano igrive ali skrivnostno zasanjane, vedno veljajo za ogledalo duše.

Opevajo jih v vseh kulturah, obrobljene z dolgimi trepalnicami in elegantnimi obrvmi pa so prav lepe oči gotovo eno najmogočnejših orodij zapeljevanja.

Najmočnejši stik

Strokovnjaki za komunikacijo zatrjujejo, da je pogled v oči najmočnejše sredstvo prepričevanja brez besed. Prodajalci se na posebnih tečajih učijo, kako s pomočjo pogleda vzpostaviti čim tesnejši stik z morebitnimi kupci. Televizijski napovedovalci se učijo, v katero točko kamere morajo gledati, da se bodo gledalcu pred malim zaslonom zdeli čim bolj prepričljivi. Dobri predavatelji znajo z močjo pogleda razorožiti tečnobe, ki skrite v senčnem ozadju dvorane motijo predavanje.

nopanicZaljubljenca s pogledom v oči drug drugemu ugotavljata, ali je njuna zveza še trdna. Če se je začel odnos krhati, se zenice ožijo, sicer širijo. In kako dolg naj bi bil idealen pogled v oči? Strokovnjaki pravijo, da precej dalj, kot si večina misli. Trajal naj bi kar štiri ali pet sekund.

Obrvi

Umetniki ličenja pravijo obrvem kar okvir obraza. Nekateri zatrjujejo, da gre za najbolj podcenjevan del človeškega telesa. Kako pomebne so obrvi, se zavemo šele, ko se jim spremeni oblika.

Najsi gre za sledenje modnim zapovedim ali kruto šalo na maturantskem izletu, obrvi vsekakor vplivajo na videz. Obraz lahko pomladijo ali postarajo, naredijo nežnejši ali strožji, mu dajo ali vzamejo značaj. Že nekaj dlak več ali manj lahko prinese dramatične spremembe.

ličenje očiOblikovanje obrvi zato velja za enega najpomembnejših, če ne kar najpomembnejši korak do lepega videza. Ker gre za tako pomembno opravilo, ga mnoge dame raje prepustijo strokovnjakom. Danes obstaja v razvitih deželah že poseben poklic – oblikovalec obrvi. Njegova urna postavka je zavidanja vredna.

Osnovna ideja obikovanja obrvi je preprosta. Odkriti obliko, ki se bo najbolje podala k obrazu. Seveda so tudi pri oblikovanju obrvi prisotni trendi, vendar naj bi vsaka lastnica predvsem odkrila ‘svojo’ obliko in se na trende (na primer zelo ozke obrvi) ozirala bolj simbolično.

Preprosto povedano naj bi se obrvi začele na istih navpičnicah, ki razpolavljata nozdrvi, se v loku vile do dveh tretjin očesa in se tam ‘prelomile’ v lok s krajšim polmerom, enako kot teče guba očesne veke. Lok najprej oblikujemo z odstranitvijo odvečnih dlak, nato pa morebitne napake popravimo z ličili. Žal je v praksi mogočih kar nekaj zapletov. Zato ne bo napak, če naštejemo nekaj osnovnih pravil.

Odvečne dlake odstranjujemo z voskom ali pinceto. Pinceta je klasično in dobro preizkušeno orodje, na katerega prisegajo največji mojstri. S pinceto naj bi izpulili zgolj eno dlako naenkrat, saj sicer preveč poškodujemo povrhnjico, kar vodi do pordele kože, vnetij in drugih nadlog.

Voskanje je novejša metoda, nad katero so se svoj čas zelo zmrdovali, a dobiva iz dneva v dan več privržencev. Njeni prednosti sta hitrost in popolna gladkost kože na povoskanih mestih. Prav ta popolnost je trn v peti mnogih mojstrov, ki zatrjujejo, da obrvi tako dobijo preveč ‘umeten’ izgled. Kljub temu gre za tehniko, ki bo na pomenu še pridobivala.

Tretja možnost – britje – je strogo prepovedana.

Na kaj moramo še paziti? Pulili naj bi dlake na spodnjem robu obrvi, saj tako oko umetno povečamo in lepše oblikujemo lok, vedno v smeri rasti, nikoli ne smemo pretiravati, saj se lahko zgodi, da izpuljene dlake ne zrasejo več.

licenje ociPuljenje moramo izvajati redno, se pravi raje vsak dan po malem, kot da bi enkrat mesečno radikalno krčili goščavo nad očmi. Morebitne dlake, ki se pojavijo izven zaželjenega loka, izpulimo, enako storimo s tistimi, ki se pojavljajo med levo in desno obrvjo, morebitna gola mesta znotraj linije zakrijemo s svinčnikom, kar pa ni lahko, zato se na kasnejše popravke med samim puljenjem raje na zanašajmo.

Po puljenju zdražena mesta navlažimo, na primer z mokro čajno vrečico (kofein iz čaja zoži kapilare in zmanjša pordelost). Pravilno oblikovane in poudarjene obrvi ocenjujejo nekateri strokovnjaki za kar 50 odstotkov uspeha pri ličenju.

Veke

Senčilo za veke je znanost zase. Kot bi očesna veka in prostor pod obrvjo klicala po barvanju v čimveč odtenkih. Klasičen primer so senčila na vekah hollywoodskih igralk pred tremi ali štirimi desetletji, ki so se prelivala v mavričnih barvah in ustvarjala eksotične oblike, če kričečih bleščic niti ne omenjamo. Toda stroka danes pravi, da je pri senčenju vek manj dejansko več.

Za vsakdanje priložnosti naj bi zadoščalo senčilo v eni sami barvi, sicer pa v dveh (seveda za vsako barvo uporabimo svoj čopič). Čeprav lahko s pomočjo igre svetlobe in senc zelo spremenimo videz očesa, naj bi predvsem poudarili njegovo obliko in pri tem pazli, da se barva senčila ujame tudi z barvo očesa.

Ker obstajajo kremna in praškasta senčila, moramo poznati razlike. V grobem so praškasta (kot stisnjen puder v prahu) primernejša za starejše osebe, saj lahko zakrijejo kako gubico, priporočajo pa jih tudi osebam z mastno kožo.

V splošnem naj bi osebe z manjšimi očmi uporabljale svetlejša senčila, saj oči tako optično povečajo. Enako velja za starejše osebe, saj je pravo senčilo pri pravi osvetlitvi vredno več od tako imenovanega face liftinga.

In bleščice? So krasna iznajdba, ki se čudovito obnese v diskotekah in na fotografijah, vendar pa se lahko že po nekaj minutah sprevržejo v svoje nasprotje. Zlepijo se, luščijo, packajo in nam lahko uničijo večer, če ne še kaj več.

ličenje očiTrepalnice

Če ne maramo ličil, pa bi ob kaki priložnosti vendarle posegli po njih, naj bi najprej pomislili na maskaro. Z njo lahko trepalnice zavihamo in odebelimo. Oko je videti živahnejše, mlajše, bolj zanimivo.

Maskare so na voljo v neštetih barvnih odenkih, vključno z eksotičnimi kot sta modra ali zelena (nasvet strokovnjakov: nikoli ju ne uporabljajte). V splošnem se ločijo na vodotopne in vodoodporne.

Slednje so primerne seveda za posebne priložnosti, na primer obisk predstave, med katero rade pritečejo solze, ali plavanje, vendar pri uporabi velja biti posebej previden, saj je takšno maskaro zelo težko odstraniti in je verjetnost poškodbe trepalnic večja. Izpuljena trepalnica pa zlepa ne zrase ...

Umetne trepalnice so prav tako ena izmed možnosti, vendar njihova uporaba zahteva nekaj spretnosti, sicer se kaj rado kaj zalomi. Če jih nameramo prvič uporabiti pet minut pred pomembnim zmenkom, se nasvet glasi: nikar!

Zaključek

Marsikaj bi še veljalo povedati o očesu, od skrivanja podočnjakov do skrbi za zdravje vida, a za tokrat naj bo dovolj. Zavedati se moramo predvsem, da so oči pomemben del našega zunanjega videza, zato se splača preizkusiti nekaj kakovostnih kozmetičnih pripomočkov in za nasvet vprašati kakega strokovnjaka, preden se odločimo za način ličenja.

Poleg tega ga moramo prilagoditi drugi najpomembnejši točki obraza – ustnicam. Naličimo namreč lahko oboje, a mora biti obvezno eno bolj poudarjeno kot drugo.

Vse našteto velja tudi za moške, a s to razliko, da pri moških ne sme biti opazna niti sled ličenja!

 

© Wikimedia Commons

© Wikimedia Commons

© Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information