nohtiLjudje že od nekdaj posvečajo posebno skrb svojim nohtom. Ker, podobno kot lasje, nenehno rastejo, jih marsikje še danes povezujejo z magijo.

Na sicilskem podeželju na primer nekateri verjamejo, da vas vaš sovražnik, če dobi v svoje roke vaše nohte, zlahka uroči. Zato je odrezane nohte najbolje sežgati in pepel zakopati na skrivnem mestu!

Kaj je manikura?

Manikura in pedikura (skrb za lepe roke oz. noge: mani (lat.) = roke, pedi (lat.) = noge in cure (lat.) = skrb) je stara vsaj štiri tisočletja. Babilonci so si roke in noge negovali s posebnimi dišavami in olji, nohte pa oblikovali z zlatimi orodji.

Lakiranje nohtov je še starejše. Na Kitajskem je že pred petimi tisočletji barva nohtov izdajala socialni položaj. Kdor je bil kraljevske krvi, jih je barval rdeče in črno.

V Egiptu so si najvišji sloji nohte lepšali z rdečim lakom. Kleopatra je imela najraje temnejše, Nefretite bolj žive, rubinske tone. Seveda so se lepotičili tudi moški. Hieroglifi na več mestih prikazujejo faraone med pedikuro.

Rimski vojskovodje so pred bitko vedno poskrbeli, da se je lak njihovih nohtov ujemal z rdečilom njihovih ustnic.

Zdravi nohti, zdravo telo

Stopala zlahka skrijemo, pri rokah pa je to komaj mogoče. Njihov videz zelo vpliva na prvi vtis, ki si ga naredimo o človeku. Pogosto se jih dotikamo.

So grobe, hrapave, prekrite z žulji? Se nohti luščijo, lomijo, črnih robov ali so morda celo pogrizeni? Je koža ob nohtih poroženela, rumenkasta?

nohtiOsnovna skrb za roke seveda vključuje redno umivanje. Vendar to ni dovolj.

Z redno nego, striženjem in piljenjem nohtov, odstranjevanjem odmrle povrhnjice, negovalnimi kremami in lakom lažje vzdržujemo zdrav in mladosten videz svojih rok in nog.

Marsikatera na pogled nepomembna poškodba nohta se lahko razvije v resno zdravstveno neprijetnost, ki lahko vodi celo pod kirurški nož. Redna masaža rok in nog, vključno z vtiranjem eteričnih olj, izboljšuje prekrvavitev, kar pomeni večjo gibljivost in vzdržljvost, lajša pa tudi številne kronične (na primer revmatične) težave.

Kako skrbeti za nohte?

Osnovna pravila manikure in pedikure se ne razlikujejo. Zato v nadaljevanju opisujemo le osnovni postopek manikure, ki ga boste za pedikuro zlahka priredili.

Najprej odstranite odmrlo povrhnjico, najbolje kar s posebno ščetko. Nato se umijte z mlačno vodo in povsem posušite. Za večino težav z razpokanimi rokami je krivo nepopolno sušenje po umivanju. Vendar ne pretiravajte z drgnjenjem.

Obliko nohtov popravite s pilico. Če se luščijo ali cepijo, bodite še posebej previdni. Uporabljajte najfinejšo pilico, ki jo premikajte vedno v le eno smer.

nohtiNato roke namažite z mandljevim oljem, s katerim boste koži in nohtom dali dragocene hranilne snovi in jih zmehčali. Za petnajst minut jih ovijte v toplo brisačo. Nežno obrišite in osušite.

Na nohte nanesite osnovni lak, katerega naloga je zaščita in izravnava morebitnih neravnin na površini. Naj se povsem posuši.

Šele nato nanesite obarvani lak. Z ravno črto boste dosegli oglat učinek, koničast, če boste črte vlekli od strani proti sredini nohta, zaobljen pa, če boste sledili njegovi naravni liniji.

Izbor naj bo odvisen od vaših rok, ne trenutnih modnih trendov. Med nanašanjem seveda položite roke na podlago, da se ne bodo tresle. Spet naj se lak povsem posuši. Nazadnje nanestite še prosojen zaščitni sloj.

Kaj pa umetni nohti?

Na prvi pogled so umetni nohti idealna rešitev. Obliko in barvo izberete ob nakupu. Težave s striženjem in čakanjem na ponovno rast odpadejo. Ko potrebujete zapeljiv, zvezdniški videz, jih vzamete iz škatlice in preprosto prilepite. Toda ...

Največja težava z umetnimi nohti je verjetno njihov nanos. Če je ta pravilen, na naravnih nohtih ne bo veliko škode. Koristi pa tudi ne! Lahko se zgodi, da boste po nekajkratni uporabi umetnih nohtov svoje naravne ravno tako poškodovali, da boste morali umetne nohte uporabljati še naprej, bolj ali manj do konca življenja.

Prav tako kot morate pri pobarvanih laseh barvo obnavljati približno enkrat mesečno, morate tudi umetne nohte redno vzdrževati. Sicer se rado zgodi, da med naravno in umetno ploskev zaide voda, kar omogoči razvoj različnim plesnim in vodi v neprijetne okužbe.

nohtiNa voljo je kar nekaj materialov, iz katerih izdelujejo umetne nohte. Akrilni so najbolj vzdržljivi in jih je najlaže odstraniti, vendar delujejo, posebej, če niso idealno pritrjeni, resnično umetno.

Namesto akrila postajajo v zadnjem času priljubljena različna vlakna, temelječa na svili (najbolj naraven videz, vendar neodporna), lanu (trpežnejši,a deluje grobo in ni prosojen) in steklenih vlaknih, povezanih z umetno smolo (morda trenutno najboljša, a še ne dovolj raziskana izbira). Tretja možnost je gel, ki ga nanesejo na naravni noht in segrejejo s pomočjo ultravijolične luči.

Postopek nanosa takšnih nohtov je malo podoben izdelavi bele zalivke pri zobozdravniku, čeprav danes namesto uprašenega porcelana uporabljajo druge materiale. Takšni umetni nohti veljajo za najboljše in zahtevajo najmanj vzdrževanja, vendar jih je tudi najtežje odstraniti.

Umetne nohte tudi pri nas nosi vse več deklet in žensk. Med njimi so predvsem premožnejše, saj komplet umetnih nohtov stane vsaj nekaj deset evrov, za vzdrževanje pa gre približno enak znesek vsak mesec.

Zagovorniki umetnih nohtov trdijo, da se z njihovo pomočjo lahko matični (naravni) nohti obnovijo in umirijo, vendar le, če so umetni nameščeni strokovno neoporečno.

Naj vas torej modni videz ne zapelje. Nameščanje umetnih nohtov zaupajte le preverjenim osebam.

 

 

© Wikimedia Commons
© Wikimedia Commons

 

.

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information