lepe po petdesetemPo podatkih britanskega Economista svetovna industrija lepote na leto zasluži 170 milijard dolarjev. V to vsoto so zajeti prihodki kozmetične industrije, plastične kirurgije in fitness centrov.

Ali drugače - ameriški državljani na leto potrošijo več za lepšanje kot šolanje.

Industrija lepote raste po 7 odstotni letni stopnji, kar je dvakrat več od povprečne rasti razvitih držav. Za nego kože se tako porabi 25 milijard dolarjev, za šminko 19 milijard dolarjev, za nego las 41 milijard dolarjev in za proizvodnjo parfumov 15 miljard dolarjev na leto.

Takšne številke je mogoče doseči le, če se vsako leto večji odstotek prebivalstva odloči za polepšanje. Najhvaležnejši kupci so že desetletja najstniki, toda vse pomembnejša potrošniška skupina postajajo tudi starejši, posebej ženske med 45. in 55. letom. So bolj kritične od najstnic, pa tudi finančno močnejše.

Danes nikakor ni več nič izjemnega videti petdesetletnico, ki si ne le upa pokazati v javnosti v bikiniju, temveč tudi požeti kopico občudujočih pogledov, tudi na račun polovico mlajših tekmic. Kaj so bile o svojih skrivnostih lepote v zrelih letih pripravljene razkriti bivše priljubljene zvezdnice malih zaslonov?

Beverly Johnson, 51:

"Glavno je ugajati sebi. Moja skrivnost je v disciplini. Vsako jutro vstanem ob pol šestih. To mi ne bi uspelo, če se ne bi tako navdušila nad golfom.

Vsakomur priporočam, da si poišče strast, ki ga bo zjutraj iz postelje zvlekla pod tuš. Vsake tri mesece opravim posebno sedemdnevno duševno mentalno dieto, kar pomeni, da ves teden o sebi razmišljam le pozitivno. Tako se otresem stresa.

Ko sem končala manekensko kariero, sem se precej zredila, nato pa sem s pomočjo osebne trenerke postopno shujšala. V letu in pol sem izgubila 16 kilogramov. Osebno imam raje lepo telo kot novo obleko. Zanj skrbim z rednim strechingom in vajami z lahkimi utežmi."

lepe po petdesetemJane Seymour, 51:

"Seveda mi ni težko ohraniti mladostnega videza, saj sem vendar mlada mamica! (opomba: pri 45-ih je rodila dvojčke). Ne, šalim se. Lep si, če si zdrav, srečen, kreativen, če uživaš življenje. Delam, kar me veseli, slikam, meditiram ob vodi...

Iz prehrane sem izključila sladkor, belo moko in gazirane pijače, jem oljčno olje, lososa in domačo zelenjavo. Redno telovadim, česar sem kot bivša balerina vajena od mladih nog. Vsaj trikrat tedensko si vzamem pol ure za aerobične vaje, tu je še hitra hoja, vaje z lahkimi utežmi in z žogo. Da, priznam, za posebne priložnosti si privoščim injekcijo boteksa. "

Victoria Principal, 52:

"Moj najljubša vadba je stretching. To mi vzame do pol ure na dan. Poleg tega si vsak dan privoščim tako imenovanih deset minut sreče. Preprosto povedano se malo 'pocrkljam'. Naredim nekaj za svojo dušo, spijem čaj, pojem košček peciva, prisluhnem dobri glasbi.

Po mojem je lep, kdor je zadovoljen s seboj, redno komunicira s prijatelji, pa čeprav na kratko, kdor je prijazen in velikodušen... Seveda pazim tudi pri prehrani, a ne pretiravam. Izogibam se kofeinu, igram se s petimi psi, hodim na dolge sprehode, vadim s kolebnico... Velika prednost kolebnice je, da jo lahko povsod vzameš s seboj.

Za vsak rojstni dan poiščem nov izziv. Po 40. letu sem se peljala z balonom, z gorskega vrha skočila s padalom in se celo spustila z bobom po olimpijski progi."

 

 

© Wikimedia Commons
© Wikimedia Commons

 

.

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information