soncenjeKoža je naš največji organ, zato ji moramo razumljivo posvetiti veliko pozornosti.

Posebej se s kožo ukvarjamo poleti, ko jo kljub opozorilom (lepo porjavelih) zdravnikov poskušamo čim lepše 'zapeči', sicer bi sosedje še lahko pomislili, da si ne moremo privoščiti poštenega dopustovanja. Tako raje tvegamo nepopravljive poškodbe, kot bi se odrekli dvomljivemu užitku cvrenja pod žgočim soncem.

Čeprav morda zvonimo po toči, bo nekaj nasvetov vrhunskih strokovnjakov za nego kože gotovo prišlo prav.

Ne zanašajmo se na dobre gene

Mnogi so prepričani, da so nam lastnosti naše kože podarjene ob rojstvu in nanje prav dosti ne moremo vplivati. Blagor tistim z mediteranskim tipom kože in ubogi bledični Skandinavci ... Narobe! Znanost je dokazala, da le za manjši del lastnosti svoje kože lahko krivimo prednike.

Z ustrezno nego lahko naredimo veliko koristi ali seveda škode. Na zdravje in obnašanje naše kože vplivajo prehrana, higiena, način življenja na splošno in še tisoči dejavnikov.

Eden najpomembnejših in hkrati največkrat prezrtih je vsekakor spanje. Sodoben način življenja zahteva od nas, da smo nenehno aktivni, pogosto že kar pod stresom, časa nam nenehno primanjkuje, med vožnjo opravljamo telefonske pogovore, pijemo kavo, kadimo, neredno in nezdravo jemo in predvsem hitimo, časa pa imamo kljub vsemu naštetemu premalo. Zato goljufamo pri spanju.

Za zdravo in lepo kožo (in zdravje nasploh) bomo največ naredili z osmimi urami spanja vsako noč. Poležavanje med vikendi ne more nadomestiti primanjkljaja, ki se nabere med delovniki. Strokovnjaki celo svetujejo, da si poleg osmih ur nepretrganega oddiha sem in tja brez slabe vesti omislimo tudi krajši popoldanski dremež.

Vlaga pomeni mladost

nega-rokKljučna razlika med staro in mlado kožo je v njeni vlažnosti. Od vsebnosti vlage v koži je odvisna njena elastičnost, kar pomeni tudi napetost in seveda zgubanost. Gube, tudi smejalne, neposredno povezujemo s staranjem.

Pri ohranjanju vlažnosti kože tako najprej pomislimo na različne hidratantne kreme. V osnovi sta vlažni koži namenjeni dve skupini mazil: taka, ki vlago v kožo dovajajo in taka, ki ji preprečujejo izgubo vlage. Skupna lastnost obojih je, da ne dajeta trajnih učinkov in lahko povzročita kar nekaj neprijetnih spremljajočih posledic.

Zato se splača začeti pri najosnovnejšem. Pri tuširanju izberimo mlačno vodo namesto tople, milo naj bo čim blažje, pazimo tudi, da ga po umivanju povsem odstranimo. Poskusimo se izogibati vsem kozmetičnim sredstvom, ki vsebujejo alkohol. Če jih že moramo uporabiti, privoščimo koži nekaj negovalne kreme.

Veter in mraz kožo izsušujeta, zato je uporaba krem z vlažilnim učinkom na mestu. Poleti, ko se moramo tako ali tako zaščiti z ustreznimi kremami, ki ščitijo pred UV žarki, bo običajno nanos hidratantne kreme kožo bolj obremenil, kot ji koristil.


Tri priročna sredstva za nego rok

 

  • Na čisto kožo, s katere ste odstranili odmrle celice, za dvajset minut nanesite jogurt. Ko ga odstranite, privoščite svojim rokam še nekaj blage hranilne kreme.
  • Nenavadno, a učinkovito luščilno oblogo si lahko pripravite iz kavne usedline. Seveda naj bo ohlajena na sobno temperaturo, ko pa jo odstranite, nekaj hranilne kreme ne bo škodilo.
  • Masaža z olji, ki jo s pomočjo bombažnih rokavic lahko podaljšate prek noči, bo koristila predvsem suhi koži. Povrnila ji bo elastičnost in zdrav lesk, na otip pa bo mehkejša in prijetnejša. Posebej dobro se obneseta mandljevo in oljčno olje.

Kljub temu si zapomnite, da se ne splača pretiravati, saj olja lahko mašijo pore in ovirajo dihanje kože.


Tri maske za obraz

 

  • Hranilna maska v prvi vrsti odstranjuje odmrle celice in tistim pod njimi prinaša hranilne snovi. Če jo kupite, najbrž vsebuje različne hidroksi kisline, včasih tudi drobna zrnca. Z masažo jo vtrite v kožo in kasneje pazljivo odstranite. Pri odstranjevanju odmrlih celic se odlično obnese limona. Domača lekarna priporoča obkladke s hladnim mlekom. Mleko koži prinaša hranila, hlad pa bo pomagal uplahniti morebitnim oteklim mešičkom, zaradi katerih smo po krivici videti starejši, kot bi bilo treba.
  • Čistilna maska bo pomagala odstraniti nesnago, ki se nabira v porah, jih pomagala utrditi in preprečila nastanek marsikaterega mozoljčka. Mnoge čistilne maske temeljijo na glini, ki s svojimi absorpcijskimi lastnostmi vsako leto znova preseneča medicino, saj ta kar naprej odkriva nove zdravilne namene, v katere jo lahko uporabi. Iz domače lekarne prihajajo prav tako uporabni obkladki s kamilicami ali kar na rezine nalupljene kumare. Za tiste z malo več časa je uporabna takoimenovana savna za obraz: prgišče posušenega timijana namočite v vreli vodi, pokrijte lase z brisačo in izpostavite obraz dobrodejenemu učinku eteričnih olj, vendar s tem nikar ne pretiravajte. Enkrat mesečno bo dovolj.
  • Vlažilna maska občutljivi koži na obrazu prinaša vedno zaželjeno vlago. Običajno je na voljo v obliki kreme ali gela, največkrat uporabljane sestavine pa so različna rastlinska olja in aloe vera. V domači lekarni lahko zmešate med in jojobino olje, nakar zmes nanesite na obraz za dvajset minut ali pol ure. Po spiranju obraz le popivnajte.

ciscenje-kozeNaj koža diha

Pa smo spet pri najosnovnejšem. Leta izpostavljanja spremembam temperatur, različnim prehranskim in drugim pregreham, pa seveda najbolj neusmiljenemu med vsemi - času - na koži puščajo sledi.

Namesto, da verjamemo v čudežno tabletko, ki nam lahko povrne mladostno svežino, raje poskrbimo za tisto, kar je zares v naših močeh. Uporabljajmo čim manj ličil, ki jih nanašajmo v tankih plasteh. Ko jih ne potrebujemo več, jih odstranimo z blagimi sredstvi. Redno si privoščimo peeling. Lahko kar s posebno ščetko, pomaga celo frotirasta brisača, priljubljena in dokaj uspešna so sredstva s salicilno ali alfa-hidroksi kislinami.

Izogibanje soncu in tobačnemu dimu seveda spadata v osnovno preventivo.

 

 

 

 

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information