kavbojkeKavbojke so bile sprva grobo moško delavsko oblačilo, vendar danes velja za najbolj enega najbolj seksi prizorov prav pogled na žensko zadnjico v tesno oprijetih kavbojkah.

Kavbojke so cenjene zaradi svoje udobnosti, skozi desetletja so simbolizirale vse mogoče, zašle v resno krizo, vendar so danes priljubljene kot v svojih najboljših časih.

Običajno modre in vedno zimzelene predstavljajo modni trend širokih množic in elitno kreatorsko oblačilo za najpetičnejše. Guccijeve kavbojke iz konca 90. let stanejo med tremi in štirimi tisočaki!

Kavbojke v letnicah

18. stoletje: Obleka delavcev na poljih mora biti poceni in vzdržljiva. Ena izmed najuspešnejših vrst blaga se imenuje jeans. Mnenja o imenu (po nekaterih virih izhaja iz izraza za blago genoveških mornarjev iz 16. stoletja, v dobesednem prevodu ‘modro blago iz Genove’) se razlikujejo, a potreba po trpežnih oblačilih za delo na prostem ne more biti sporna.

 


Zakaj oranžen šiv?

Klasične modre kavbojke so še danes prešite s šivi oranžne barve, ki jo je Levi Strauss izbral, ker se najlepše ujema z bakrenimi zakovicami. S slednjimi je ruski imigrant Jacob Davis podaljšal življenjsko dobo žepov in s tem kavbojk. Ker ni imel dovolj denarja za plačilo patentnih pravic, je za denar (68 dolarjev) prosil Straussa, s katerim sta si nato razdelila avtorske pravice in dobiček.

Davisu gre tudi zasluga za značilni oranžni znak na zadnjih žepih, ki so ga obdržali celo med vojno, čeprav je bila takšna potrata (znak ima zgolj lepotno vlogo) tedaj prepovedana. Ker na voljo ni bilo dovolj oranžnega sukanca, so oranžni lok do konca vojne risali ročno!


 

19. stoletje: V ZDA potekajo velike selitve na zahod, ki jih pospešuje kalifornijska zlata mrzlica. Med iskalci zlata se znajde tudi Loeb Strauss (kasneje ime spremeni v Levi), ki pa ne obogati z zlatom, ampak s prodajo proizvodov, ki jih potrebujejo rudarji. Največ uspeha ima s prodajo delavskih hlač iz močnega platna, katerih šivi so okrepljeni s kovinskimi zakovicami.

kavbojke30. leta: Za vse večjo priljubljenost kavbojk (uradno jih proizvajalci še vedno imenujejo delavske hlače) skrbijo kavboji. Za priljubljenost kavbojev skrbijo filmi. Vendar jih na vzhodu ZDA še vedno ni mogoče kupiti. Kavbojke so nekakšen simbol Divjega zahoda.

40. leta: Kljub vojni in pomanjkanju blaga postajajo kavbojke vse bolj priljubljene. V svet so jih ponesli ameriški vojaki. Kavbojke postanejo nekakšen simbol svobode.

50. leta: Za promocijo kavbojk skrbijo rokenrol glasbeniki in igralci v vlogah upornikov (James Dean, Marlon Brando). Ameriška mladina jih ne nosi le v cerkvi in službi. Prepoved nošenja kavbojk v nekaterih šolah še utrdi njihovo priljubljenost.

60. leta: Kavbojke nosijo hipiji, ki eksperimentirajo z mamili in s spolnostjo, protestirajo proti vojni in skrbijo za dekadenten videz Zahoda. V nekaterih državah sveta bi jih zato najraje prepovedali, vendar povpraševanje zato  le narašča.

70. leta: Cena jeansa pade in postanejo še dostopnejše. Po drugi plati se začenja visoka moda ozirati po novih materialih in kavbojke pridejo tudi na modne piste.

80. leta: Jeans je splošno sprejet po vsem svetu in v vseh cenovnih razredih. Nosijo ga poslovneži in brezdomci, rokerji in politiki, ženske in moški.

90. leta: Z gospodarsko recesijo napočijo najbolj črni časi za jeans. Rast prodaje se ustavi. Bodo kavbojke končale na smetišču zodovine?

21. stoletje: Spet je visoka moda tista, ki poseže po jeansu. Versace, Dior, Chloe, Chanel in drugi odkrijejo kavbojke in kavbojske jopiče v neštetih priredbah, s črtami, našitki, celo v srebrni barvi. Jeans se končno osvobodi oznake 'vsakdanje' oblačilo. Ljudje danes za kavbojke plačujejo tudi nekaj sto evrov! Prihodnost jeansa je naenkrat spet rožnata, osnovna barva pa seveda ostaja modra.

 


kavbojke

Jeans na pohodu

Oblačila iz jeansa se vračajo med najbolj priljubljena. Posebej to velja pri blagovni znamki True Religion, ki jo po ameriških zvezdnikih (Joaquin Phoenix, Uma Thurman, Justin Timberlake) letos odkrivajo tudi evropski (David Beckham, Claudia Schiffer).

Žal so trenutno oblačila z oznako True Religion, sicer znana po živih barvah in udobnosti, na voljo le v najprestižnejših trgovinah, v katere zahajajo praviloma le kupci z zelo globokimi žepi.


Jeans za vse generacije

kavbojkeOblačilo s stoletjem in pol tradicije seveda lahko vzame za svoje prav vsaka generacija. Vendar modni strokovnjaki vseeno radi povedo, kakšna so osnovna pravila:

Do 30. leta si lahko privoščite zelo nizek pas. Toda nikar se ne ujemite v past, ki je že marsikomu zbila točke pri nasprotnem spolu. Nizek pas včasih povzroči izrazito oglat in neprivlačen izgled zadnjice. Uporaben trik je nakup kavbojk z nižjim pasom spredaj in višjim zadaj. Poudarjeni žepi, našitki in vsi ostali dodatki so pri mladih praviloma zelo dobrodošli, vendar tudi tu ne kaže pretiravati.

Do 40. leta si prav tako lahko privoščite zelo izzivalne kroje, vendar morate nekaj vložiti še v eleganco. Konec koncev bi že morali razviti nekaj stila. Tega lahko pokažete z za odtenek bolj klasičnim krojem kavbojk in morda nekoliko izzivalnejšim pasom ali škornji ali s kakim podobnim poudarkom.

Do 50. leta boste še vedno nosili kavbojke, vendar jih boste morda cenili bolj kot udobno, ne toliko kot modno oblačilo. Zelo verjetno  imate v omari celo kak model, ki je resnično že desetletja iz mode. V tem primeru kupite kaj novejšega ali pa počakajte še kako desetletje, da se vaš arhivski primerek ponovno ujame z novimi trendi.

Po 50. letu zelo oprijete kavbojke ne morejo več biti vaša prva izbira. Če vam denarnica dopušča, si omislite kak prestižnejši, kreatorski model. Če ne zaupate svojemu okusu, se pozanimajte pri mlajši generaciji. Preprosto pravilo pravi, da se vam določen model kavbojk ne poda takrat, ko vašim otrokom v vaši družbi postane nerodno.


Kam s starimi kavbojkami?

Čeprav oblačila iz jeansa z leti postajajo celo udobnejša, tako da jih marsikdo kupi tudi v trgovinah z rabljenimi oblačili (cene se gibljejo od enega do petih evrov), prej ali slej le napoči čas, ko se jim čas izteče. Vendar jih nikar ne vrzite v smetnjak!

Avtomobilski proizvajalec Ford je že leta 1999 na tržišče poslal svojega Focusa, ki ga do 85 odstotkov sestavljajo reciklirani odpadki. Med njimi je največ plastičnih kozarcev in kavbojk! Takšen avto seveda manj obremenjuje okolje ob proizvodnji in končni razgradnji. Kar polovico ga je mogoče razgraditi (in ponovno uporabiti) v le pičle pol ure! Da spada Focus med varčnejše modele tudi pri porabi goriva, se razume samo po sebi.


 

 

 

.

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information