nogeCelulitu pravijo tudi pomarančna koža, proizvajalci kozmetike so ga pred leti celo razglašali za kugo 20. stoletja, čeprav človeštvo spremlja že od samih začetkov.

Tudi v 21. in naslednjih stoletjih se lahko večina žensk še naprej zanese nanj.

Maščobne celice, ki se nabirajo pod kožo na stegnih, bokih in drugje, prej ali slej spravijo v skrbi vsako. Posebej, če se namerava v bližnji prihodnosti obleči v bikini. Je celulit lepotna napaka, nujno zlo ali del naše evolucijske prtljage?

Kaj je celulit?

Pravzaprav laže povemo, kaj celulit ni. Ne smemo ga namreč zamenjevati z boleznijo po imenu celulitis, vnetjem kože in podkožnih tkiv. Celulit je sicer neprijetna nadloga, a medicina ga ne uvršča med bolezni.

Znanstveniki ga preučujejo že stoletja in se mu še vedno čudijo. Z razvojem anatomije so ugotovili povezavo med nabiranjem maščobe v podkožnem tkivu, kar vodi do nepravilnosti v obliki hribčkov in dolinic, zaradi katerih včasih lepo zaobljeno stegno začne spominjati na uničeno vzmetnico.

Prvi se je celulitu resno posvetil Balfour leta 1816, vendar si ni prišel na jasno, ali se maščoba v podkožju razlikuje od maščobe, ki se sicer nabira globlje v telesu.

Danes se strokovnjaki o tem še vedno niso zedinili, gotovo je le, da celulit za razliko od ostalih maščobnih zalog ne služi kot vir energije. S telovadbo ga torej ne moremo odpraviti.

celulitLageze je leta 1929 predpostavil, da celulit nastaja v več stopnjah. Najprej se v podkožnem tkivu na nekaterih delih telesa naredijo žepi, v katerih zastajajo telesne tekočine. Stene žepov se sčasoma okrepijo in tekočina, ujeta v njih, jih ne more več zapustiti.

To pomeni, da se celulita ne moremo znebiti niti z masažo. Toda o vzrokih za njegov nastanek še vedno le ugibamo.

Ugibajmo

V naslednjih desetletjih je bilo narejenih stotine raziskav celulita. O celulitu vemo vsak dan več in nadlogo znamo vsaj omiliti. Neizpodbitno vsekakor drži, da celulit mnogo pogosteje prizadeva ženske kot moške, starejše kot mlajše, belke kot aziatke.

V vseh naštetih primerih lahko del krivde pripišemo elastičnosti podkožnega tkiva, kar je seveda povezano z njegovo zgradbo. Moški imajo tkivo tesneje prepleteno in zato je verjetnost nastanka žepov majhna.

Žensko telo je zgrajeno drugače. Lažje se razteza, zato vlakna podkožnih tkiv potekajo bolj vzporedno in se lažje razmikajo. Veliko vlogo ima tudi estrogen. Njegov vpliv dokazuje dejstvo, da celulit prizadene predvsem moške, ki imajo več tega ‘ženskega’ hormona, ali zaradi težav s presnovo, ali zaradi zdravljenja (na primer raka prostate), ali zaradi kastracije.

Da se celulit začne pojavljati pri dekletih med puberteto, ko se zaradi hormonskih sprememb ‘spreminjajo’ v ženske, tudi ni naključje.

Verjetnost za nastanek celulita se veča s starostjo, kar je povezano tudi s pridobivanjem kilogramov, vendar je delež žensk s celulitom med suhimi in tistimi z idealno težo vseeno visok. Prav tako lahko del krivde pripišemo genetiki, saj bo imela mati s celulitom skoraj zagotovo tudi hči z enako težavo.

V boj, v boj!

Kozmetika danes ponuja precej sredstev proti celulitu. Njihova skupna lastnost je, da ne delujejo niti približno tako dobro, kot bi si uporabnice želele.

Kljub temu je mogoče doseči vsaj začasna izboljšanja. Med najbolj priljubljene metode spadajo različne masaže, običajno v kombinaciji z različnimi olji ali mazili.

fitnesMandljevo olje z dodatkom nekaterih eteričnih olj (na primer timijanovega, janeževega ali grenivkinega) vtremo na težavne dele telesa, ki smo jih pred tem zdrgnili s suho krpo, da odstranimo odmrle celice povrhnjice. Nato ovijemo s celofanom ali podobno folijo in počakamo približno pol ure. Na koncu se stuširamo s toplo vodo.

Ali: masiramo se z ledenimi obkladki. Ali: privoščimo si kratko kopel z dodatkom eteričnih olj in se nato stuširamo pod močnim curkom, najprej s toplo, nato s hladno vodo.

Več študij je pokazalo, da že sama masaža lahko pomaga, posebej ji uspe ‘razbiti’ žepe z maščobo na manjše, ki jih limfni sistem lažje očisti. Na tržišču je več aparatur, ki se kosajo z izurjenimi maserji, a trajnega učinka ne moremo pričakovati.

Če nam gre le za nekaj ur, ko poskušamo narediti najboljši vtis, pomagajo tudi nekatere kreme, posebej takoimenovani metilksantinski preparati (metilksantini so alkaloidi, med katere spadata tudi kofein iz kave in teobromin iz kakava).

Koliko pomaga kemija in koliko mehanika, zaradi katere se izboljša pretok tekočin v telesu, še ni povsem jasno. Vsekakor se večina strinja, da je tudi v primeru celulita najboljša preventiva.

Tako preprosto, pa vendar ...

Celulita se je zelo težko znebiti, zato je še najbolje njegov nastanek pomakniti čim dalj v prihodnost. To lahko dosežemo z zdravim načinom življenja. Če pazimo pri kalorijah, se bo maščoba težko nabirala v podkožju, saj jo bo presnova porabila že drugje.

Presnovo lahko izboljšamo s telesno aktivnostjo, ki bo pripomogla tudi k bolj elastičnemu tkivu, kar pomeni manjšo verjetnost nastanka zloglasnih žepov. Poleg tega večje mišice spet pomenijo boljšo presnovo, večjo porabo kalorij in s tem manj zastajanja telesnih tekočin v tkivih.

Vsi toksini, ki jih vnesemo v telo, povečujejo verjetnost nastanka celulita. V boju torej pomaga izogibanje tobaku, alkoholu, kavi, konzervansom, tudi soli in nekaterim zdravilom. Za velikega zaveznika se izkaže voda (ne sadni sokovi ali gazirane pijače ali takoimenovane vode z okusom), ki iz telesa odstranjuje strupe.

Podobno je še z nekaterimi snovmi, ki jih v prehrani ne bi smelo primanjkovati. Minerali kalcij, magnezij, kalij, jod in žveplo v pravilnem medsebojnem razmerju skrbijo za delovanje presnove, vitamina C in E se borita proti škodljivim stranskim produktom, B6 pa proti zastajanju tekočin.

plavanje

Ne boj, mesarsko klanje!

Lepotne operacije so dandanes povsem običajne in zakaj jih ne bi uporabili tudi v boju proti celulitu? Odgovor je preprost – ker kaj prida ne zaležejo.

Tako opevana liposukcija sicer lahko odstrani nekaj kilogramov odvečnega sala in pomaga do lepo oblikovanih stegen, vendar na podkožje načeloma ne vpliva.

Pravzaprav lahko stanje še poslabša, saj odstrani plast, zaradi katere je koža bolj napeta in zaradi nje celulitne nepravilnosti prej niso prišle do izraza. Vseeno se pojavlja vse več izpeljank, ki praviloma dajejo majhne rezultate za sorazmerno veliko denarja in ne tako zanemarljivo tveganje za zdravje.

Celulit tako zaenkrat ostaja nepremagljiv sovražnik, ki pa na srečo vsaj nima škodljivih zdravstvenih posledic. V večini primerov se izkaže, da ga je še najlaže prekriti s primerno obleko ali v kritičnem trenutku zatemniti luč ...

 

 

 

 

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information