aloe veraPri nas aloe veri pravimo tudi lopatka, sicer pa gre za zdravilno rastlino, ki jo človeštvo ceni že stoletja, če ne celo tisočletja.

Pomagala naj bi proti nespečnosti, čistila jetra, izboljševala prebavo, pospeševala celjenje ran in  predvsem ščitila pred številnimi vrstami okužb.

Menda naj bi Aleksander Veliki osvojil cel otok le zaradi velikih nasadov kakovostne aloe vere, ki so jo takrat največ uporabljali zaradi blagodejnih učinov na kožo.

Njeno dodajanje v različne kreme, balzame, mila, losjone, šampone in druge kozmetične pripomočke torej ne preseneča. Pravzaprav je njen ekstrakt dandanes prisoten že skoraj povsod!

Ne kaktus, ne čebula

Prava aloja, kot bi tudi lahko prevedli njeno ime, je do meter visoka rastlina, ki na prvi pogled spominja na kaktus. Danes je znanih več kot 300 vrst aloj, ki spadajo v družino lilijevk, kar pomeni, da so na primer v sorodu s česnom. Le nekaj vrst ima dokazano terapevtsko vrednost (nekatere so po drugi plati precej strupene), med vsemi pa izstopa Aloe vera barbadensis miller.

Uspeva v vseh podnebjih brez zmrzali, za rast potrebuje precej svetlobe, dovolj vode in zemljo, kjer se odvečna voda ne zadržuje dolgo. Z malo truda je aloe vero mogoče gojiti kar doma kot lončnico. Vse velike civilizacije so jo poznale predvsem kot odlično sredstvo za celjenje ran, z njenim sokom ali gelom iz njenih listov so mazali ureznine, opekline in ture. Hvalospeve so ji pisali vsi veliki zdravniki iz preteklosti, vključno s Plinijem in Galenom.

aloe veraKer aloe vera mehča in vlaži kožo ter celo nekoliko posvetli pigmentne madeže, predvsem nadležne starostne pege, gre verjetno za najstarejše antiaging sredstvo.

Zagotovo pa je bila aloe vera v preteklosti med najbolj pogosto uporabljanimi zdravilnimi rastlinami tudi zaradi izjemnih odvajalnih lastnosti. Zaprtje je namreč pred nekaj stoletji lahko vodilo do resnih zapletov, ki so se pogosto končali s smrtjo.

Aloe vera je bila torej že tedaj neprecenljiva. Danes je znanost v njej odkrila že več kot 200 zdravilnih učinkovin in skoraj ne mine dan, da je ne bi kdo povezal z lajšanjem kake nove tegobe ali celo zdravljenjem resne bolezni.

Aloe vera v kozmetiki

Aloe vera se odlično izkaže pri celjenju ran. Zavira rast bakterij, virusov in glivic, deluje protivnetno, spodbuja izločanje elastina in kolagena, kar pomeni, da rano preraste prožnejše in manj brazgotinasto tkivo. Koža, negovana z aloe vero, ima manj gub. Katere učinkovine so najzaslužnejše za takšno delovanje, ni znano, najverjetneje gre za kombinacijo stotih ali celo več snovi.

Izvrstno se izkaže na najobčutljivejših delih kože, na primer v predelu okrog oči, zato so jo že zdavnaj uporabljali proti najtrdovratnejšim kožnim nadlogam, kot so ekcemi, razjede, kronična srbečica, akne in psoriaza. Danes večino naštetih težav zdravijo s kortikosterodi, ki imajo žal veliko stranskih učinkov, zaradi katerih lahko pride do okvar ledvic ali jeter. Aloe vera takšnih težav ne povroča.

Omenimo še njeno vlogo v zaščitnih kremah proti sončnim žarkom, kjer preprečuje hiperpigmentacijo (zbiranje pigmentnih drobcev v madeže), vlaži kožo, jo hladi in pospešuje celjenje mikropoškodb, do katerih pride zaradi izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom.

Aloe vera zdravi

Znanost je nedvoumno dokazala odvajalni učinek aloe vere in boljše celjenje površinskih poškodb. Vsi ostali zdravilni učinki, o katerih je mogoče prebrati na najrazličnejših mestih, na znanstveno potrditev še čakajo in ni nujno, da jo bodo dočakali. Menda so Arabci že pred tisoč leti iz aloe vere pripravljali grenak tonik, ki naj bi odpravljal gliste.

aloe veraMed številnimi učinkovinami, ki so jih uspeli izolirati v soku te ‘čudežne rastline’, najdemo paleto vitaminov, med katerimi je gotovo posebnost B12 (praviloma je prisoten le v živilih živalskega izvora), mineralov, encimov in drugih učinkovin, katerih delovanje je dokazano zdravilno. Nekatere delujejo protivnetno, druge blažijo bolečine.

Aloe vera naj bi pomagala astmatikom in lajšala številne kronične črevesne težave, vključno s Crohnovo boleznijo, lajšala naj bi tudi bolečine ob menstrualnih krčih.

Uživanje soka aloe vere dokazano pospeši gibanje hrane skozi črevesje in izboljša vsrkavanje hranilnih snovi. Njegova uporabnost pri različnih boleznih presnove je zato le vprašanje časa.

Stranski učinki aloe vere

Kot vse, ima tudi aloe vera stranske učinke, ki jih površni iskalci informacij radi spregledajo. Pri zunanji uporabi (na primer na koži) jih sicer niso odkrili, pri uživanju pripravkov pa lahko pride do driske (odvajalni učinek je dokazan), trebušnih krčev (neprebavljivi deli rastline v gelu), zaradi njene velike vpojnosti je lahko problematično uživanje v kombinaciji z zdravili, saj lahko zmanjša njihov učinek. Posebej pazljivi naj bodo sladkorni bolniki, saj aloe vera vpliva na vsebnost glukoze v krvi.

Aloe vera proti pričakovanju upočasnjuje celjenje globokih ran, kakršne nastanejo med kirurškimi posegi in nima opaznega učinka na opekline zaradi radioaktivnega sevanja, kakršne nastanejo pri rakavih bolnikih, ki jih zdravijo z obsevanjem.

Čeprav gre za naravno in po mnenju večine dokaj nedolžno zel, se velja vsaj pred notranjo uporabo vsekakor posvetovati z zdravnikom!

aloe veraKje so meje?

Če smo prej omenjali možnosti uporabe, kjer o uspehu priča veliko anekdot, a le malo resnih znanstvenih študij, ne moremo niti mimo zares osupljivih možnosti, ki jih v sebi ale vera še skriva, pa morda ne bodo nikdar dobile znanstvene potrditve.

Ker je blagodejni učinek na črevesje dokazljiv, črevesje pa velja za središče imunskega sistema, najdrznejši raziskovalci upajo, da jim bo uspelo nekega dne dokazati tudi učinkovitost proti različnim avtoimunskim boleznim.

V takšni ali drugačni obliki bi lahko aloe vera pomagala zdraviti slabokrvnost, ščitnico, številne bolezni jeter, želodca in ledvic, celo tuberkulozo, različne vrste raka (njen ekstrakt so v laboratorijskih pogojih vbrizgavali v tumorje in tako upočasnili njihovo rast) in aids!

Ker ima aloe vera še eno nenavadno lastnost, v temi namreč za razliko o večine ostalih rastlin še vedno ogljikov dioksid predeluje v kisik, tečejo v tem trenutku tudi poskusi, ki jo poskušajo uvrstiti med rastline za odpravo posledic onesnaženja okolja, posebej zraka. Čas bo pokazal, kaj vse se še skriva v aloe veri, sicer že dolgo znani, vendar še vedno skrivnostni rastlini.

 

 

© Wikimedia Commons

© Wikimedia Commons

© Wikimedia Commons

© Wikimedia Commons

 

 

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information