šampanjec“Šampanjec je edino vino, ki ga ženska lahko pije in še vedno ostane lepa.”

Madame De Pompadour

Peneče vino ima že samo pridih praznovanja, pa če gre za pravi šampanjec ali le njegovo imitacijo. Največji ljubitelji se zato zgrozijo že ob misli na mešanje penine z drugo pijačo.

Ker pa so predvsem med mladimi vse bolj priljubljene različne mešanice alkoholnih in brezalkoholnih pijač, za drznejše v nadaljevanju vseeno predstavljamo nekaj koktajlov, ki dokazujejo, da se celo najbolj kraljevska med vsemi pijačami prav skladno ujame z drugimi v stotine zanimivih mešanic, ki lahko prijetno poživijo družbo, če le ne pretiravamo z nazdravljanjem!

Priprava koktaljlov s penečimi vini

Koktajle s penečimi vini lahko v večini primerov pripravimo brez predhodnega mešanja in stresanja. Vse sestavine natočimo v visoke kozarce za šampanjec (približno 1 dl), kjer bodo mehurčki lahko čim dalj potovali na površje. Ko se njihova pot neha, koktajl izgubi svoj šarm. Penino seveda natočimo primerno ohlajeno in vedno na koncu. Postrežemo takoj.

Večino sestavin v receptih je mogoče zamenjati z brezalkoholnimi nadomestki in tako pripraviti okusne koktajle, v katerih bodo uživali tudi otroci. Likerje lahko nadomestimo s sirupi, penino s takoimenovanim šampanjcem za otroke, sredstva za obarvanje s sadnimi sokovi ... Nekaj zanimivih idej si je mogoče ogledati tukaj. Prepustimo se torej domišljiji.

Koktajli vseh mavričnih barv

 šampanjecZa ljubitelje modre barve je kot nalašč Modri žamet. Merico likerja curacao prelijemo s penino in koktejl je pripravljen! Morda bo koktejl namesto željene modre barve na koncu rahlo zelenkast. Za to je kriva rumenkasta barva v penini. Če želimo intenzivno zeleno barvo, nam bo gotovo všeč Zeleni zmaj. Pol merice meloninega likerja midori prelijemo s penino in že lahko nazdravimo.

Preveč bahavo? Pivopivci so običajno navdušeni nad Črnim žametom, ki ga pripravimo tako, da dobro temno pivo zmešamo s penino v razmerju 1 : 1.

Kokajli za romantične

Poljub za lahko noč pripravimo tako, da na kocko sladkorja na dnu kozarca kanemo nekaj kapljic grenčine Angostura, prelijemo s pol merice kamparija in do vrha napolnimo s penino.

Razvpiti Bellini nastane tako, da breskov pire prelijemo s šampanjcem. Za vsako breskev srednje velikosti potrebujemo šest meric šampanjca. Poenostavljeno različico naredimo s kašastim breskovim sokom ali breskovim žganjem (prav tako v razmerju 1 : 6 v korist šampanjca ali druge penine). Izvedbo z breskovim žganjem, okrepljeno z nekaj kapljicami grenadina (liker iz granatnih jabolk), imenujemo tudi Zardevajoča nevesta.

Posebej dame so navdušene nad Flirtiniji, ki jih odlikuje izrazita sadna aroma: pol merice ananasovega soka, pol merice vodke in nekaj kapljic cointreauja (liker z aromo pomaranče) prelijemo s penino in po želji okrasimo s pol rezine limone ali pomaranče.

sampanjec-pixabayKoktajli v čast slavnih

Nobene druge pijače ne povezujemo tako izrazito z lepimi, bogatimi, slavnimi in uspešnimi kot je to penina. Spomnimo se le na zmagovalce avtomobilskih dirk ali vsaj na naše politike na proslavah. Katero slavno igralko lahko tesneje povežemo s šampanjcem, kot Marilyn Monroe? Pol merice jabolčnega žganja (v hudi sili ga nadomestimo z zmesjo jabolčnega soka z vinjakom) in nekaj kapljic grenadina prelijemo s šampanjcem in že bo naše počutje za odtenek bliže počutju filmske zvezde na vrhuncu slave.

Za nekoliko bolj razmišljujoče je morda primernejši Hemingway, ki ga pripravimo iz pernoda in penine v razmerju 1 : 1. Seveda je bistvena sestavina tega koktajla pernod, zeliščni liker, ki mu daje značilno aromo janež in so ga v pretelosti povezovali predvsem z nevarnim, pogosto celo halucinogenim absintom (za njegov slabi sloves je zaslužen pelin).

Se morda navdušujemo nad zgodovinskimi osebnostmi? Nelsonova kri je seveda koktajl, ki časti spomin na najslavnejšega angleškega admirala vseh časov. Pripravimo ga iz pol merice portovca (močno, zelo sladko rdeče vino) in penine. Njegovega sovražnika Napoleona obudimo z merico mandarininega likerja, pol merice pomarančnega soka in – uganili ste – s šampanjcem.

Kraljevski koktajli

Eden najslavnejših koktajlov sploh je zagotovo Kir Royal, po katerem so pred leti naslovili tudi televizijsko nadaljevanko. Zanj potrebujemo pol merice likerja črnega ribeza in ledeno hladen šampanjec. Kozarec lahko okrasimo z rezino limonine. Tudi Magna Carta, listina svoboščin, ki jih je svojim podanikom v 13. stoletju podelil angleški kralj, ima svoj napitek: merico in pol tekile, merico curacaa, merico limoninega soka in ščepec soli prelijemo s šampanjcem.

Palais Royal je francoski odgovor na koktajlski izziv Otočanov. Za pijačo, pripravljeno v čast francoskim kraljem in kraljicam, na zdrobljen led na dnu kozarca zlijemo pol merice konjaka, četrt merice češnjevega žganja, merico limoninega soka in šampanjec. Okrasimo z limonino rezino.

Kar tako

Vesela družba bo zagotovo še bolj razigrana z Bum bumom. Koktajl pripravimo iz merice temnega ruma, merice sladkega vermuta, merice pomarančnega soka in šampanjca. Tropski vtis zaokrožimo z dekoracijo – kolutom banane. Junijske mehurčke naredimo iz merice jagodnega likerja, merice ananasovega soka in šampanjca. Za Valencio natočimo merico mareličnega žganja, merico pomarančnega soka, nekaj kaplej pomarančne grenčine in šampanjec. Okrasimo z rezino pomaranče. Na zdravje!

 


Zanimivosti o šampanjcu

  • Šampanjec je v 18. stoletju po naključju odkril menih Dom Perignon. Ko se je poskušal znebiti nadležnih mehurčkov, je odkril, da je vino z mehurčki lahko celo okusnejše od vina brez njih.
  • Polovico vseh penečih vin se proda v mesecu decembru, od tega polovico v zadnjem tednu. Preostanek proizvodnje se proda v ostalih enajstih mesecih.
  • Pravi šampanjec je eno redkih belih vin, ki jih pridelujejo iz rdečega grozdja. Zaradi zelo nežnega stiskanja groznih jagod se luščine ne poškodujejo in ne oddajo barve.
  • Pridelovalci iz pokrajine Champagne zelo zagrizeno branijo pravico do uporabe imena šampanjec. Celo slovitemu Yvesu Saint Laurentu so na sodišču prepovedali pomenovanje parfuma z besedo Champagne.

 

"Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

 

 

 

© Wikimedia Commons

© Flickr.com

 

 

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information