pomivalni-stroj-sxc-383099_9864-x500-1Pomivanje posode je dolgo veljalo za nujno zlo. Večina nas rada sede k bogato obloženi mizi. Mnogi si vsaj občasno privežemo predpasnik in kaj dobrega skuhamo. Toda pri pospravljanu se ljubezen neha.

Na srečo danes pomivalni stroji niso več rezervirani za hotele in bogataške hiše. Koliko dela nam pomivalni stroj lahko v resnici prihrani?

Pomivanje je za ženske

Čeprav velja za izumitelja prvega pomivalnega stroja Američan Joel Houghton, ki je leta 1850 patentiral leseno pripravo z vrtljivim kolesom,  je bil njegov izum brez praktične vrednosti. Zato ima primat njegova sonarodnjakinja.

Josephine Cochrane je imela izumljanje v krvi. Njen praded John Fitch se je na lastnem parniku prevažal 17 let preden je Fulton parnik uradno izumil. Njen oče John Garis je bil uspešen inženir, ki je sodeloval pri gradnji nekaterih pomembnih zgradb v Chicagu. Josephine se je torej rodila v bogati družini in ji ni bilo treba pomivati posode. Po poroki s trgovcem in politikom Williamom Cochranom še posebej ne.

Vseeno jo je motilo nemarno ravnanje služinčadi z dragocenim družinskim porcelanom. Obupana je začela pomivati sama, a se s tem ni sprijaznila. Le zakaj ni nihče izumil stroja za pomivanje posode? Sklenila je, da ga bo morala sama.

pomivalni-stroj-sxc-147435_4701-350-1Njen bolehni mož je še pred izdelavo prototipa umrl. Na vrata so potrkali upniki. Poleg tega je izgubila možnost, da bi ji pri promociji izuma pomagale soprogove zveze. Lopo za hišo je preuredila v delavnico in nekaj let kasneje začela z oglaševanjem izuma. Precej preprek je morala premagati, preden so se nekateri ogreli za še vedno nepraktično domislico.

Njen stroj je bil izključno na človeški pogon. Malo pred smrtjo je izjavila, da se, če bi na začetku svoje izumiteljske poti vedela, kar ve sedaj, ne bi nikoli odločila za takšno trnovo pot.

Podjetje, ki je prevzelo njen patent, se je kasneje preimenovalo v Kitchen Aid in še kasneje postalo del Whirpoola.

Razvoj

Šele leta 1920 so se pojavili pomivalni stroji, ki jih je bilo moč priključiti v vodovodno omrežje, leta 1935 pa prvi prenosni pomivalni stroji, kar je znižalo njihovo velikost in ceno.

Pet let kasneje so začeli pomivalni stroji posodo tudi sušiti, toda do vgradnje med kuhinjske elemente so potrebovali še skoraj 30 let. Sredi 80. let prejšnjega stoletja so zaradi novih tehnologij postali prijaznejši uporabniku, ko se je precej zmanjšal njihov hrup, v začetku 90. pa so se pojavili varčni modeli, ki štedijo z vodo in elektriko.

Kljub očitnemu napredku še vedno večina pomivalnih strojev težko tekmuje z ročnim, saj je ob različnih vrstah posode in stopnjah umazanosti, če drugih uporabnikovih navad niti ne upoštevamo, težko predvideti najboljši program pomivanja.


Na kaj paziti pred nakupom pomivalnega stroja?

Pred nakupom zberite čim več informacij in se nikar ne zanašajte na prodajalca. Poiščite odgovore na čim več vprašanj.

krozniki-frs-photo_3202_20070905-250-1Želite vgradni ali samostoječi model? Kako drago ste pripravljeni plačati tišji model? Bi bila morda za vas primernejša polovična velikost? Potrebujete program za zelo umazano posodo? Se bo prihranek pri varčnejšem, a dražjem modelu povrnil? Kako je s servisom?

Povprašajte pri znancih, ki pomivalni stroj že imajo. Večina uporablja le en program pomivanja. Je potem smiselno kupovati model s šestimi programi?

Boste kupili model z zaščito pred poplavljanjem? Kakšni bodo obratovalni stroški (poleg elektrike in vode še sol za mehčanje vode, ki je v Sloveniji načeloma nadpovprečno trda, poseben prašek in sredstvo za lesk) vašega pomivalnega stroja? Je mogoče notanjost stroja (košarice, police) preurediti po vaših željah?

Pred nakupom, naj se sliši še tako zoprno, obvezno preberite navodila.


 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information