mehiska-kuhinja-sxc-315605_3496-peppers-x450-1Mehiška kuhinja slovi po hitro pripravljenih, poceni in okusnih jedeh, ki zadnja leta osvajajo tudi naše kraje. Mehiške specialitete celo v ZDA izpodrivajo legendarne hamburgerje.

Skrivnost uspeha? Je ni. Raznovrstnost, ustvarjalnost in prilagodljivost so vedno prinašale prednost. Mehiška kuhinja je kuhinja prihodnosti.

Azteki in Maji

Večina danes znanih mehiških jedi izhaja iz obdobja velikih indijanskih civilizacij. Zgodovina pravi, da se je na območju današnje Mehike že stoletja pred prihodom Evropejcev jedlo dobro in zdravo.

Jedilnik s koruzo, fižolom, paradižnikom, različno zelenjavo, divjačino in ribami je bil pestrejši od večine evropejskih. Na jedilniku so prevladovale našim palačinkam podobne tortilje z različnimi nadevi.

Konkvistadorji

Španci so v 16. stoletju v Novi svet pripeljali pšenico, čebulo, česen, govedino, svinjino, mleko in mlečne izdelke. Pripeljali so vojake in nalezljive bolezni, kar je uničilo cvetoče indijanske civilizacije. Kulinarika se je okrepila z desetinami novih vrs tortilj.

Le sto let let kasneje se je obogatena mehiška kuhinja razširila še na jug današnjih ZDA, predvsem v Teksas, Arizono, Novo Mehiko in Kalifornijo, kjer so tamkajšnji staroselci vpeljali še nekaj novih sestavin.


Za ljubitelje fajit

Če mešanico začimb za fajito, v kateri so sol, poper, čili (ali kajenski poper), sladkor in koriandrovi listi, prekuhamo v pivu ali belem vinu, dobimo odlično marinado za svinjino, piščanca ali belo ribo, ki lahko služi tudi kot omaka.


tortilje-sxc-812172_87172788-tortillas-450-1Kavboji

Meja med Mehiko in ZDA je bila nenehen vir kulinaričnega navdiha. S severa so na jug pred roko pravice bežali različni kriminalci, z juga na sever reveži v upanju na debelejši kos kruha. Še danes gre za eno najprometnejših področij, kar se tiče nelegalnih prehodov. Kako pa se je tak pretok poznal v kuhinji?

Pričakovano. Nastale so nove tortilje. Tokrat predvsem iz pšenične moke, s pikantnimi omakami, piščanci in sirom.

Danes, ko mehiške restavracije najdemo povsod (mimogrede: strokovnjaki prisegajo, da pri avtentični mehiški kuhinji kuharji hrano pripravljajo pred publiko), lahko pričakujemo nove začimbe, nove vrste mesa in še kaj.

 

Zaključek: tortilja na tortiljo = mehiška kuhinja

Narobe. Prostor nam ne dopušča našteti vseh lepot mehiške kuhinje. Pri tem nismo niti omenili svežega koriandra, ki daje nepogrešljivo svežino. Spregledali smo avokado in sloviti gvakamole.

Samo o salsah obstajajo debele knjige, čilijev poznajo več kot sto vrst, o oblikah tortilj so nastale resne strokovne razprave. Ste na primer vedeli, da imajo največje kar meter premera, tehtajo pa tudi 70 kilogramov?

Naš namen je bil le za trohico razširiti obzorja. Kdor išče nekaj novega in se ne ustraši nekoliko pikantnejših jedi, z mehiško kuhinjo ne more zgrešiti, pa naj bodo njegove najljubše tortilje sladke, mesne, zelenjavne ali polnjene z omako. V mehiški kuhinji se za vsakega kaj najde.

Pa dober tek.

 


Mali slovarček mehiške kuhinje

mehiška kuhinja 

carnes ................... mesne jedi

pollo ....................... piščanec

puerco ................... svinjina

salchicha ................ klobasa

ternera ................... teletina

tocino ..................... slanina

 

pescado ............... ribje jedi

almejas .................. školjke

atún ....................... tuna

calamar .................. ligenj

tiburón ................... morski pes

 

legumbres .......... zelenjavne jedi

cebolla .................. čebula

ensalada ............... solata

fijoles ..................... fižol

pepino ................... kumara

papas .................... krompir

 

dulces .................. sladice

helado ................... sladoled

galletas .................. keksi

pastel ..................... kolač

 

bebidas ............... pijače

agua ..................... voda

cafe ...................... kava

cerveza ................. pivo

ron ........................ rum

vino tinto ............... rdeče vino


 

 

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information