čokolada, ljubezen, slaščice, afrodiziak

Človeštvo že tisočletja verjame, da pot do srca vodi skozi želodec. Še danes več kot polovica svetovnega prebivalstva uživa določene vrste hrane dvomljive hranilne vrednosti predvsem v želji po bogatejšem ljubezenskem in spolnem življenju.

V Zimbabveju prisegajo na zmletega hroščka vuka-vuka (v prevodu: "Zbudi se!"), v Ukrajini na pražena konopljina semena, v Vietnamu na svežo kobrino kri, v Grčiji na janež in v ZDA na viagro.

Mnenja strokovnjakov so deljena. Nekateri so trdno prepričani v delovanje afrodiziakov, drugi zgolj odmahujejo z roko. Resnico boste torej morali poiskati sami.

 

 

 


 Najprej splošni nasveti:

  • jed naj bo, vsaj v svoji zaključni fazi, pripravljena hitro
  • naj ima bogat okus, a ne sme obležati v želodcu
  • vsebuje naj vsaj eno sestavino, ki po splošnem mnenju velja za afrodizijak
  • naj bo privlačnega videza in naj bo videti dražja, kot je v resnici
  • vsi opisani recepti so za dve osebi.

 

ostrige, školjke, spolna sla, afrodiziakPinjole

Tako Rimljani kot Arabci so že davno pred našim štetjem verjeli v skoraj čudežno moč teh okusnih oreščkov, ki iz starca napravijo mladeniča. Znanost prave razlage za takšno prepričanje ne pozna, še najbliže je s teorijo o vsebnosti vitamina E, katerega pomanjkanje lahko povzroči neplodnost.

Juha iz pinjol

V mešalcu zmešajte 100 g zmletih pinjol in 3 jajčne rumenjake. Nastali pasti dodajte 250 ml hladne piščančje juhe in 250 g kisle smetane. Mešajte, dokler ne dobite enakomerne zmesi, ki lahko v hladilniku počaka več ur. Začinite s ščepcem zmletega čilija. Vse skupaj segrejte na zmernem ognju. Ves čas mešajte, dokler se ne zgosti. Po okusu dosolite. Ne sme zavreti! Postrezite takoj.

Školjke

Ostrige so verjetno najbolj razvpit afrodizijak, a podobno velja tudi za ostale školjke. Skrivnost njihovega delovanja naj bi tičala v veliki vsebnosti vitaminov in mineralov. Vsekakor naj bi bile čim bolj sveže.

Testenine s školjkami

čebula, pikantno, spolna moč, afrodiziakPotrebujete dobrih 100 gramov skuhanih in olupljenih školjk. Polovico jih grobo nasekljajte in s strokom nasekljanega česna popražite v veliki ponvi (prostor mora ostati še za testenine). Zalijte z 100 ml belega vina. Ko zavre, dodajte 125 g kisle smetane in ves čas mešajte. Solite. Dodajte po žličko žafranike in timiana.

Medtem skuhajte 200 g testenin (lingvinov ali podobnih). Ko jih odcedite in se je omaka iz školjk že zgostila, vse skupaj na zmernem ognju premešajte v ponvi. Pokrijte za minuto ali dve. Postrezite.

 

Čebula

Čebula in česen veljata za afrodiziaka že iz pradavnine. V Franciji ponekod še dandanes mladoporočencem na jutro po poročni noči postrežejo s čebulno juho, ki naj bi jim povrnila moči po strastni noči. Najbolj opevana sestavina v čebuli in česnu je alicin, a znanost njenega vpliva na potenco še ni dokazala. Je pa vsekakor močan antibiotik.

 

Čebulni eliksir mladosti

Sok zmečkane čebule pomešajte z medom v razmerju 1 : 2. Segrevajte na zmernem ognju, dokler voda iz čebulnega soka ne izpari. Ohlajeno pijte po potrebi.

avokado, eksotične jedi, romantika, afrodiziakAvokado

Različno sadje in zelenjava naj bi imelo afrodizične lastnosti predvsem zaradi oblike, ki včasih spominja na spolne organe. Največji čar avokada je najbrž v njegovi eksotiki.

Avokadov desert

Zrel (lupina se pod pritiskom rahlo vda, a ne preveč) sadež ali dva prerežite po dolgem. Odstranite semena. Začinite z limoninim sokom in soljo. Iz polovičke avokada jejte z žličko. Ves čas sproti pokapavajte s sokom in potresajte s soljo.

 

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information